Đukanović: Zaustavljanje proširenja EU kobno za region 1Foto: FoNet/AP (Arhiva)

Zaustavljanje proširenja Evropske unije bilo bi kobno za region, ali i za EU, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je rekao da Evropa, ako želi biti konkurentna na globalnom planu, mora očuvati viziju ujedinjenja na celom kontinentu.

U intervjuu za Italpresse Đukanović je rekao da je EU zabavljena najpre ekonomskom i finansijskom krizom, pa sad i migrantskom, jačanjem populističkih pokreta u Evropi, Bregzitom, što stvara bojazan da će politika proširenja, bez obzira na retoriku, otići u drugi plan.

„To bi bilo politički kobno za region, ali svakako ne bi bilo dobro ni za Evropsku uniju“, kazao je Đukanović koji boravi u poseti Italiji, prenela je RTCG.

On je kazao da je Crna Gora, bez obzira na sve teškoće sa kojima se danas suočava, do kraja opredeljena za članstvo u EU, zapravo za proces sprovođenja reformi, za brže usvajanje evropskih vrednosti i pre svega dostizanje evropskog kvaliteta života za građane.

„Mi ćemo u regionu biti inicijativni da formulišemo zajedničku politiku u odnosu prema EU, jer smatramo da se kroz partnerski odnos proces integracija naših zemalja može uspešno voditi u obostranom interesu. Mi ne želimo da gubimo vreme, radićemo posvećeno na suštinskoj evropeizaciji društava Zapadnog Balkan, dok se EU bavi unutrašnjom konsolidacijom“, kazao je Đukanović.

On je dodao da je važno što država kao Italija ima razumevanja za evropsku perspektivu regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari