Đurđević Stamenkovski o izveštaju EU obaveštajaca: Nije meta Vučić, već opozicija koja se protivi urušavanju srpsko-ruskih odnosa 1Foto: FoNet/Medija centar Beograd

„Da je ovaj dokument obaveštajne agncije EU zaista pod oznakom „tajno“ ne bi se tako brzo pronašao u svim medijima. Njegova upotreba je spoljna, a ne unutrašnja, i namenjena je slamanju svih faktora koji pružaju garanciju da konfrontacije sa Rusijom neće biti i da će Srbija očuvati svoju neutralnost”, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, funkcioner stranke Zavetnici.

Ona napominje da nelogičnosti koje se nalaze u samom dokumentu, najbolje potvrđuju da nije reč o analitici, već o klasičnom pamfletu.

“ Naime, kontradiktorno je tvrditi da Vučiću desnica pomaže da ne uvede sankcije Rusiji, a Srpska pravoslavna crkva da to ipak učini. Jasno je da meta ovog dokumenta nije Vučić, već državotovorna opozicija i svi politički i društveni faktori koji se protive urušavanju srpsko-ruskih odnosa”, smatra sagovornica Danasa.

Zadatak objavljivanja tog dokumenta, prema njenim rečima, je iskompromitovati državotvorne političke snage, jer zastupaju volju i onih građana koji nisu njihovi glasači, a predstavljaju ubedljivu većinu u društvu koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji.

“Očigledno je da su određeni krugovi u Briselu nezadovoljni geopolitičkim prilikama i svesni da je pred nama vreme potpuno drugačije raspodele snaga u svetu. Jeftinim trikovima nastoje da zamute vodu i problematizuju našu političku poziciju. Prepreka za ovaj NATO narativ koji pokušavaju da nametnu kao sveznajući, sveprisutni i jedini ispravan, nisu samo Zavetnici i druge državotvorne organizacije, već i, prema poslednjim istraživanjim, preko 82 odsto građana Srbije”, zaključuje Stamenkovski.

Evropske obaveštajne službe ocenile su, naime, da će u narednom periodu predsednik Srbije pokušati da iskoristi porusku desničarsku opoziciju u parlamentu kao izgovor da ne usvaja ili odlaže teške spoljnopolitičke odluke.

„Vučiću odgovara prisustvo takve opozicije, jer mu omogućava da se Zapadu predstavi kao umereni političar“, stoji u dokumentu, ali i podvlači da su ove desničarske partije (NADA/DSS – Nacionalna demokratska alternativa/Demokratska stranka Srbije, Zavetnici i Dveri) povezane SNS-om i imaju finansijsku i logističku podršku ove stranke.

U pokretu Dveri navode da takozvani izveštaj evropskih obaveštajnih službi nije ništa drugo nego novi vid pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i radi na sopstvenu nacionalnu i državnu štetu.

“Zapadu očito nikada neće biti dobar niti jedan srpski državnik koji radi u našem nacionalnom i državnom interesu već samo oni koji verno služe interesima Zapada u Srbiji. Tako evropske obaveštajne službe ili oni koji stoje iza ovog medijskog spina ne pominju svoju saradnju sa aktuelnom vlašću u Srbiji i dovođenje SNS na vlast 2012. godine sa jasnim zadatkom priznanja lažne države Kosovo i ostvarenja drugih zapadnih prioriteta”, ističu u Pokretu Dveri.

U ovom pokretu navode da kada bi Aleksandar Vučić danas uveo sankcije Rusiji, već sutra bi isti autori pisali o njemu kao o mudrom državniku i Najevropljaninu, kao što su ga slavili kada je potpisivao antiustavne Briselske ili Vašintonske sporazume, ili kada aktuelna vlast subvencioniše zapadne kompanije od para poreskih obveznika Srbije.

“Srpski pokret Dveri nikada nije bio niti će biti opozicija svojoj državi već isključivo vladajućem režimu. Sve ono što je na korist našeg naroda i države, kao što je neuvođenje sankcija Rusiji, uvek ćemo javno podržati, bez obzira šta o tome misle briselski spin doktori, odnosno baš zbog toga” , ističu za Danas u Pokretu Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari