Đurišić: Vladajuća većina je i u Komisiji morala da ima većinu 1(arhiva) Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana i živornu sredinu kompletirana je izborom svih članova. Pored predsednika komisije Darka Laketića, naprednjake će predstavljati još Ivana Stojiljković i Milovan Drecun.

Poslanici Skupštine Srbije u komisiju su izabrali i socijalistkinju Danijelu Stojadinović, a iz opozicije Gordanu Čomić iz DS, Dragana Vesovića iz Dveri i poslanika Srpske radikalne stranke Dubravko Bojića.

Izboru članova Komisije predhodila je žestoka rasprava u parlamentu koju je inicirao Marko Đurišić, poslanik SDS koji je ocenio da vladajuća većina ni u ovom slučaju nije mogla da izađe iz svog okvira u kome radi šestu godinu, a to je da sebi obezbedi većinu.

„Komisija broji sedam članova, od čega su četiri iz vladajuće većine, a tri iz opozicije. Zastupljeno je samo pet poslaničkih klubova, a u parlamentu ih mnogo više. Mislim da je bilo prostora da se u komisiju predlože predstavnici svih poslaničkih grupa“,rekao će Đurišić, a predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković odbacila je sve primedbe, uz opasku da u odluci o formiranju komisije nigde ne stoji da u Komisiji treba da budu zastupljene sve poslaničke grupe. Navela je da tela koja imaju dvadesetak članova obično ništa ne urade , a ova komisija je formirana po ugledu na italijansku, koja je imala svega petoro članova.

Kao drugi razlog za saastav komisije Gojkovićeva je navela su pojedine poslaničke grupe negativno reagovale na ideju o formiranju Komisije, a na samom glasanju nisu prisustvovale i nisu glasale za Komisiju. Sa njom se složio i Darko Laketić koji je naveo da iz iskustva zna da komisije sastavljene od velikog broja članova po pravilu nisu operativne, ali je dodao da će komisija biti otvorena za sve naučno potkovane stavove . Gordana Čomić, poslanica DS rekla je da je svejedno ko ima većinu u Komisiji , jer se o naučnim činjenicama ne glasa. Navela je da će učestvovati u radu Komisije , kako bi se otklonile sve sumnje i da zaključci neće ići u prilog propagandi kojoj su svi podložni. Dragan Vesović iz Dveri naveo je da mu se ne sviđa što se na samom startu raspravlja o nekim stvarima kojima Komisija ne treba da se bavi i da mu posebno smeta što se u ovu ozbiljnu priču upliće propaganda i izražavaju neke rezerve.
„Naravno da svako ,a posebno opozicija može da ima rezerve , bilo oko sastava personalnog člana Komisije , bilo oko namera, motiva , ali koliko god bilo te rezerve , to ne može biti razlog da se bude protiv. Upravo zbog važnosti teme , zbog posledica koji veliki broj građana oseća od toga bombardovanja“, rekao je Đorđe Vukadinović, poslanik NS- Za spas Srbije. Za sastav Komisije glasala su 152 poslanika, niko nije bio uzdržan, a tri poslanika nisu glasala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari