Dobrica Veselinović: Eskobar je insistirao na problemima korupcije 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Sjedinjene Američke Države su napravile dobru procenu snage i relevatnosti opozicije u Srbiji i zato su na sastanak sa Gabrijelom Eskobarom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, pozvana dva predstavnika koalicije „Moramo“ i tri Ujedinjene opozicije – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd i kandidat za gradonačelnika koalicije „Moramo“.

Prema rečima našeg sagovornika, podrška izlasku na izbore, isticanje neophodnosti da bude zastupljeno što više izbornih aktera u predstojećem izbornom procesu, kao i da Sjedinjene Američke Države pažljivo gledaju kako se odvija predizborni, kao i kako će se sprovesti sam izborni proces, u smislu ostvarenog stepena slobode medija, a potom i kontrole samih izbora, osnovne su poruke koje su se mogle čuti  na sastanku sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara.

Dobrica Veselinović: Eskobar je insistirao na problemima korupcije 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović, takođe, iz koalicije „Moramo“ i nosilac liste za republičke izbore ove grupacije, Marinika Tepić, nosilac liste za parlamentarne izbore ispred Ujedinjene opozicije, kao i njen stranački kolega iz Stranke slobode i pravde, Miroslav Aleksić, odnosno Natan Albahari kao predstavnik Pokreta slobodnih građana, bili su danas popodne na jednočasovnom sastanku sa Gabrijelom Eskobarom, koji je zajedno Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova, sinoć doputovao u Beograd iz Prištine.

Dobrica Veselinović kaže da je iznova ponovljeno da je stav Sjedinjenih Američkih Država da je za razvoj demokratije važno da se učestvuje na izborima.

– Iako su svesni da izborni uslovi nisu dobri, njima je važna borba kroz institucije, to definišu kao primarni vid borbe. Jer, ako se ne uđe u institucije ne mogu se, smatraju, popraviti ni uslovi za izbore – kaže sagovornik Danasa.

Dobrica Veselinović: Eskobar je insistirao na problemima korupcije 3
Foto: IG /buducnostsrbijeav

Prema njegovim rečima, Eskobar je insistirao i na tome da je korupcija glavni problem na Balkanu, objašnjavajući time glavne razloge zbog kojih se ljudi odlučuju da napuste svoje države.

– Rekao nam je da treba da se bavimo korupcijom… Govorilo se o stavljanju pojedinih saradnika vlasti u Srbiji sa severa Kosova na crnu listu SAD, odnosno sankcijama koje je Amerika uvela za pojedince, što je Eskobar objasnio potezom koji je u sklopu globalne borbe SAD protiv korupcije u nedemokratskim režimima – kaže Dobrica Veselinović.

Istovremeno dok se odvijao sastanak predstavnika opozicije sa Eskobarom, predstavnici civilnog društva bili su na sastanku sa Miroslavom Lajčakom i razgovarali o problemima nastalim u dijaloškom procesu Beograda i Prištine.

Eskobar i Lajčak boravili su dva na Kosovu pre nego što su preksinoć stigli u dvodnevnu posetu Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari