Dodik: BiH je neodrživa zemlja 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da nepotrebno dugo traje usvajanje budžeta BiH i da činjenica da BiH u avgustu dobija budžet za ovu godinu govori o tome da je to neodrživa zemlja.

„Ovde živi samo ono što mora, a ne zato što je to neka politička volja ili želja bilo kojeg konstitutivnog naroda ili političkih elita“, rekao je Dodik i napomenuo da je bilo godina kada je i poslednjih dana decembra usvajan budžet za tekuću godinu.

On je naglasio da u BiH značajno vladaju stranci, odnosno da pre svega upravljaju bošnjačkom političkom strukturom, i da pokušavaju da modeliraju BiH po svom shvatanju.

„Svedok sam toga često kada vidim da Bošnjaci menjaju svoje mišljenje onda kada se umešaju stranci. Jedino autentično danas u BiH deluje politička struktura Srba i Hrvata. Bošnjaci su podanički nastrojeni zapadnjacima koji pokušavaju da održe njihovo uverenje o politikama koje oni žele, a to je unitarna „, rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

On je naveo da je bilo logično da budžet BiH bude usvojen, jer je postojao dogovor političkih lidera, ali da se SDA nije pridržavala toga usvajajući određene amandmane, a odbacujući one koji su došli od Saveta ministara.

Dodik smatra da danas u BiH niko nije zadovoljan, pogotovo Srbi kojima su oduzeta prava nasiljem i kriminalnim aktivnostima visokih predstavnika.

Prema njegovim rečima, Sarajevo želi da iz političke orbite izbaci činjenicu da je pravo naroda na samopredjeljenje sastavni deo ustava i prava u BiH, kao i međunarodne rezolucije o ljudskim pravima.

Dodik je napomenuo da je jedna od jakih opcija 1995. godine bila upravo to da, ukoliko se Srbi ne osećaju dobro u BiH imaju pravo na referendum.

„Mislim da je to racionalno realno i da svakom narodu treba dati pravo na samoopredeljenje“, naglasio je, dodajući da Srbi u BiH ništa nisu dobili, već su samo izgubili.

„Umesto da politika međunarodne zajednice i Bošnjaka bude da uvere Srbe u to da im je dobro u BiH, oni su sve učinili da nas uvere da nam ovde nije mesto. Optužuju nas za genocid, za agresiju, a kad hoćemo da idemo onda se bune što hoćemo da idemo“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari