Dodik najavio da će Vučiću reći da međunarodna zajednica ignoriše političke faktore i pravo 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav (arhiva)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će zvaničnici Republike Srpske sutra u Beogradu obavestiti rukovodstvo Srbije o tome da međunarodna zajednica „pokušava da ignoriše lokalne političke faktore“ i međunarodno pravo u vezi sa imenovanjem novog Visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita.

Dodik je ponovio da je Visoki predstavnik „nepoželjan i da ne treba da bude u BiH, kao da ne postoji ni medjunarodni konsenzusa o njegovom imenovanju“.

„Pokušaj nametanja visokog predstavika će se završiti na način da će BiH izgubiti kredibilitet“, ocenio je on.

Dodik je naveo da je razgovarao s predstavnicima pojedinih zemalja iz Saveta za sprovodjenje mira (PIK) koji su, kako je kazao, uvereni da rade ispravno.

„To što rade je blefiranje. Ne mogu činiti ono što je radjeno pre deset ili 15 godina. Jedini način da bude imenovan visoki predstavnik jesu konsultacije i konsenzus strana potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucija Savjeta bezbednosti UN“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Najavio je da će Republika Srpska poslati pismo svim relevatnim institucijama.

„Ne treba niko da nas pita kako ćemo postupiti ukoliko bude ignorisanja. Razgovaraćemo sa njim (Visokim predstavnikom) da bi mu sve ovo rekli, ali sa nama neće imati saradnju“, rekao je Dodik.

U Beogradu će se sutra predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa zvaničnicima RS, među kojima i s predstavnicima parlamentarnih stranaka u RS. Sastanak u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu počinje u 11.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari