U sredu konsultacije Dodika sa zvaničnicima Srbije o postavljanju Visokog predstavnika u BiH 1Foto: BETAPHOTO/ CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

U Beogradu će u sredu biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Republike Srpske (RS), potvrđeno je danas za RTRS iz kabineta predsednice RS Željke Cvijanović koja je uputila pismo Vučiću i zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Vučić je pozitivno odgovorio na pismo Željke Cvijanović i zakazao sastanak sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka u RS u sredu u Beogradu, na Andrićevom vencu sa početkom u 11 časova, navodi RTRS.

Sastanku će prisustvovati predsednica Republike Srpske, predsednik Vlade Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te predstavnici parlamentarnih stranaka u RS.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije „radi konsultacija u vezi sa nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH“.

Dodik je za agenciju Srna rekao da je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da „traže postavljanje visokog predstavnika“, prenela je RTRS.

On je naveo da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

„Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo“, poručio je Dodik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “U sredu konsultacije Dodika sa zvaničnicima Srbije o postavljanju Visokog predstavnika u BiH”

  1. Kakve konsultacije ?
    Srbija ne odlučuje ni o svojoj teritoriji.
    Došao Mile po mišljenje u Beograd ili na ručak.

    • Doshao da obidje imanja po zemlji Srbiji,obogatio se chovek jer kod nas je politika biznis,itekakav biznis! A mi svi mirno posmatramo.

  2. Joe Ingram je, vjerovatno bolji. Znam coveka. Kao takav se pokazao. A, politika…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.