Dodik optužio SDA da namerava da naoruža Bošnjake i tvrdi da je o tome obavestio Vučića 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i municije u fabrikama namenske industrije u Federaciji BiH i da je zatražio proveru tih informacija.

„Upoznao sam (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića s tim“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru, javila je regionalna N1 televizija.

On je naveo da su u Mostaru, u poslednja tri meseca, u dva navrata održani sastanci SDA, kojima prisustvuju svi predsednici lokalnih stranačkih organizacija, predstavnici obaveštajne zajednice i bezbednosne komisije SDA, koja, kako je istako, organizuje popisivanje svih vojno sposobnih Bošnjaka.

Prema njegovim rečima, to se radi da bi se utvrdio tačan profil tih osoba, gde su bili, šta su radili u toku rata, kao i da se pripreme oni koji nisu vojno sposobni za „neke eventualnosti“.

„Fabrike oružja i municije u FBiH, direktno pod kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećali su svoju nekontrolisanu proizvodnju u delovima oružja i municije i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za nedaj Bože nešto proizvodi“, kazao je Dodik.

On je izrekao i optužbe na račun sadašnjih ministara u Savetu ministara iz RS, koji su iz SDS-a i PDP-a.

„Savet ministara treba njima da to propusti? Nemoguće je da se u fabrikama namenske industrije išta proizvodi mimo naloga koje daju oružane snage BiH ili konkretnog ugovora koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost. Oni govore kako je navodno Srbija spremna da se vojno angažuje u delu Kosova što je njihovo potpirivanje tenzija među ljudima ovde“, kazao je Dodik.

On tvrdi da se u Sarajevu žele zadržati „podobni Srbi, kako bi mogli da puste njhove fabrike namenske industrije da rade i kako bi dozvolili da njihova obaveštajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike Srbije i RS“.

„To je nešto što ćemo morati da raščistimo veoma brzo“, naveo je Dodik.

Dodao je da je „geneza tog problema daleka“ i da je krenula od namere međunarodne zajednice da uništi sve fabrike namenske industrije u Republici Srpskoj, dok je u Federaciji BiH ostavila šest takvih fabrika.

„Sada vidimo da postoji ilegalni plan prozivodnja oružja i municije u fabrikama, takve informacije dolaze kod nas. Tražimo da se provere te informacije, da li je istina ili nije istina“, zaključio je on.

Dodik je danas u Mostaru otvorio 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru na kome će biti više od 860 izlagača iz 27 zemalja.

U Mostaru danas boravi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a regionalna N1 televizija objavila je da su brojne zvanice otkazale učešće na sajmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari