“Događaj u Banjskoj bio udarac za Srbiju”: Marko Đurić za Foks demantovao da je Beograd imao saznanja o dešavanjima na Kosovu 1Printskrin Njuzmaks

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u izjavi za američki Foks njuz odbacio je tvrdnje da je Beograd imao bilo kakva prethodna saznanja o dešavanjima u Banjskoj, prenosi portal Kosovo online.

“Apsolutno nije bilo saznanja, ovaj događaj je veliki politički i ljudski udarac za Srbiju i Srbe, a počinioci se privode pravdi u Srbiji“, rekao je Đurić za Foks njuz, povodom optužbi Prištine da je Srbija planirala ono što se dogodilo u Banjskoj.

Foks njuz prenosi stavove “diplomatskih izvora u regionu” da je „napad bio deo većeg i smišljenog plana Srbije, uz pomoć Rusije, da podstakne pobunu na nemirnom severu Kosova“.

Prema tim navodima, pobuna bi poslužila kao izgovor da srpska vojska uđe na sever Kosova i opravda taj potez kao „zaštitu srpske manjine“, uz ugroženost kulturne i verske baštine Srbije.

Navode i da je Milan Radoičić, doskorašnji potpredsednik Srpske liste, pod američkim sankcijama, uhapšen danas i da je, prethodno, preuzeo odgovornost za planiranje i učešće u napadu, ali je rekao da je delovao bez uputstva Vlade Srbije.

Optužbe na račun Srbije izneo je i ambasador Kosova u SAD Iljir Dugoli.

„Njihov modus operandi je analogan ruskom u nekoliko aspekata, od srpske zvanične propagande o navodnim kršenjima prava Srba na Kosovu kao izgovora za vojni upad na Kosovo, do nastojanja da se delegitimizuje, zastraši i eliminiše svaki kosovski Srbin koji je kritičan prema politici Vučića i korišćenju Vagnerovih struktura za ostvarivanje svojih teritorijalnih ciljeva“, naveo je Dugoli za Foks njuz.

U spoljnopolitičkim krugovima raste zabrinutost da se na Kosovu dešava scenario poput ruske invazije na Ukrajinu, dodaje Foks njuz.

Bajdenova administracija je izrazila zabrinutost zbog nedavnog ponašanja Srbije, a mnogi posmatrači u regionu dele uverenje da je plan bio previše razrađen i previše važan da predsednik Srbije ili bilo ko u Vladi Srbije nije znao za napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari