Dokle sve mogu da idu Vučićeve pristalice u poltronisanju? 1foto: Jutjub, Printskrin

„Masovno pokoravanje u represivnim političkim režimima naziva se dobrovoljno ropstvo. Ono se temelji na pristanku da se služi i dodvorava gospodaru. Zauzvrat, on će se brinuti za egzistenciju svog roblja“, napisao je na svom Tviter nalogu Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, komentarišući predlog socijalistkinje iz Niša Ane Grozdanović da se svaki negativan komentar o liku i delu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kažnjava zatvorom.

Možda je Lutovac u svojoj oceni i preterao, ali je činjenica da Vučićeve pristalice u dodvoravanju vođi ne biraju načine. Možda je ispad Ane Grozdanović najprizemniji do sada, ali nije i jedini, jer je negovanje kulta ličnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića počelo od samog dolaska na vlast.

Tome su doprinosili režimski mediji, ali i injegovi najbliži saradnici, proglašavajući ga neustrašivim borcem protiv korupcije, natčovekom koji sa smrtnicima nema dodirnih tačaka, najvećim vizionarom, najvećim čuvarom srpske tradicije i ognjišta.

 

„Vučić je mnogo bolji čovek od mene“,tvrdio je Aleksandar Vulin, dok je Maja Gojković poručivala da je Vučić naš adut i rešenje svih problema. Za Irenu Vujović on je čovek ogromne snage, volje, hrabrosti, pravi vizionar i borac, a za Marka Đurića predsednik koji zaslužuje Nobelovu nagradu.

Za naprednjake Vučić je i veliki sprski državnik, veliki srpski reformator, motor modernizacije Republike Srbije, a iznad svega veliki srpski patriota i rodoljub. Ujedno i poslednji i jedini slobodni lider u Evropi, čovek koji svakodnevno bolje zna i ima uvid u rad svakog od nas pojedinačno nego mi sami , arhitekta diplomatskog preokreta bez presedana, nezamenjiv lider, novi Sveti Sava i zato kako je nedavno predložila poslanica SNS Draginja Vik treba naći način da Vučić ostane na vlasti doživotno.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Moramo Zajedno, smatra da smo definitivno dotakli dno.

„Svako ko oseća „transfer blama“ od ovakvih izjava može za sebe reći da je sačuvao makar zrno zdrave pameti u naprednjačkom ludilu. Mene iznenađuje brzina kojom jedno društvo može ovoliko da se sroza – za samo deset godina“, navodi Stojkovićeva .

Prema njenim rečima previše brzo je zavladala atmosfera u kojoj je poželjno da nemaš ni traga dostojanstva ili doživljaja sebe kao samosvesnog ljudskog bića u društvenom kontekstu. „Kada se poltronski manir napravi prihvatljivom društvenom normom, onda je za očekivati da će one malo manje umne ili, kako bih rekla, previše zahvalne osobe, potpuno otvoreno da se prostru po podu i ljube noge kome treba. Vrlo je verovatno da te žene i ne misle da je previše bedno osećati se toliko potčinjenim“, ocenjuje sagovornica Danasa.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke primećuje da je od početka Vučićevog dolaska na vlast počeo da se neguje njegov kult ličnosti. Poslanici SNS već odavno ne mogu da bilo šta kažu, a da nekoliko puta ne pomenu svog predsednika u superlativu.

„To ne rade poslanici i odbornici drugih stranaka. Socijalistkinja iz Niša potvrđuje poslovicu:“Nije važno šta se kaže, nego ko kaže“. A to je osoba koja je imala traktat o vezi hrišćanatva i katodnih cevi, a sada predlaže sankcionisanje kritike predsednika. Ipak, smeh na licu nakon njenih izjava zaleđuju sećanja na ne tako davnu prošlost u kojoj je bilo i konc logora i gulaga za neistomišljenike. Može biti opasno kada neko ko ima 110 000 pratilaca na društvenim mrežama predlaže kažnjavanje kritike predsednika. Iz grudve po nekad nastaje lavina“, napominje Rašković Ivić i dodaje da se nada da se ove njene umotvorine neće „primiti“.

Biljana Đorđvić, poslanica Zeleno levog poslaničkog kluba smatra da sve te izjave isprva deluju smešno, jer se može činiti da je reč o neznanju o postojanju razlike između kritike i uvrede, kao i između uvrede i nasilja,ali i da javni funkcioneri po prirodi svog posla moraju da tolerišu širi obim kritike na svoj račun, što je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava u presudi protiv Srbije kada je jedan političar tužio građanina zbog kritike.

„Međutim, bojim se da nije reč samo o neznanju, već o tome da naprednjaci i socijalisti za svoju jedinu dužnost i jedini način kandidovanja za pozicije vide takmičenje u hvalospevima i odbrani predsednika, kao da on već nije najmoćnija osoba u Srbiji. To je pogubno po srpsko društvo jer tako na vlasti imate političku elitu sačinjenu iz samo jedne osobe koja sme da predstavlja građane, i sve ostale koje su isključivo u službi predsednika a ne građana“, napominje Đorđevićeva.

Dodaje i da otuda najveći hvalospev i mora biti predlog da Vučić treba da bude doživotni predsednik.

„Zato je važno da postoji opozicija u parlamentu da spreči takve promene ustava. Ne davimo Beograd je upravo pre godinu dana upozoravao pred početak kampanje o promeni ustava da je to mogući sled događaja jer Vučić prati u ponašanju Putina, Orbana i Erdogana, zaključuje poslanica Zeleno-levog kluba.

Njena stranačka koleginica Jelena Jerinić ocenjuje da se svaka kritika vlasti interpretira kao napad na Vučića lično. To je, kako kaže, zgodan način da se izbegne svaka kritika i da se oni koji kritikuju predstave kao nasilnici i nezahvalnici koji atakuju na jednog čoveka koji čini sve da nas izvuče iz krize.

 

„Sa druge strane, članovi SNS, a sada sve češće vidimo, i njihovi koalicioni partneri, prepoznaju da jedino ako su lojalni Vučiću mogu da zadrže privilegovane pozicije na kojima se sada nalaze. Konačno, ne bi me iznenadilo i da je to neka vrsta „pripreme terena“ za istek njegovog drugog predsedničkog mandata i ispitivanje mogućih opcija da on, ako poželi, i dalje nastavi da figurira na nekoj javnoj funkciji“, zaključuje dr Jerinić.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokarstke stranke, smatra da je u Srbiji godinama unazad na delu masovno pokoravanje vođi – čoveku koji se za sve pita i o svemu odlučuje – Aleksandru Vučiću.

„Pojedinci su izračunali da im je korisnije da budu njegovi dobrovoljni robovi, nego slobodni ljudi. Ovi dobrovoljni robovi, poput Ane Grozdanović, pristaju da služe i dodvoravaju se gospodaru, a zauzvrat dobijaju materijalnu nadoknadu – u vidu poslaničkog mandata ili zaposlenja u nekom javnom preduzeću“, ističe Rakićeva.

 

Ona podseća da su i nedavna izjava Draginje Vik o nalaženju načina da se Vučić proglasi doživotnim vladarem, ali i ova poslednja Grozdanovićeve duboko neustavne, nedemokratske i necivilizacijske i govore nam u kakvoj razorenoj državi živimo.

„Autorke ovakvih izjava najbolje uzimaju meru caru za novo odelo. A kada car bude izašao go pred narod – one će prve viknuti „Car je go“, poručuje poslanica DS.

Članica Privremenog organa Socijalističke partije Srbije u Nišu Ana Grozdanović predložila je da se svaki negativan komentar o liku i delu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kažnjava zatvorom.

„Zamolila bih svoje političke kolege koji sede u poslaničkim klupama, da dignu glas i izbore se za zakon kojim bi se kaznio svako ko ostavi loš komentar prema predsednku države. A o ostalim ozbiljnijim planovima protiv predsednika još ozbiljnije kazne“, navela je Grozdanović na svom Instagram profilu.

Inicijativa Ane Grozdanović nastala je, kako je napisala, jer komentari na društvenim mrežama su planski organizovani kako bi Aleksandru Vučiću “crpeli energiju u trenutku kada su velike odluke pred njim” i dodala da je kažnjavanje sastavni deo vaspitanja u kojem neki rodetelji nisu uspeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari