"Došli smo do dna i nešto moramo da promenimo": Šta su građani na protestu "Srbija protiv nasilja" rekli za Index.hr? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Beogradu je juče održan četvrti protest „Srbija protiv nasilja“. Građani su se skupili ispred skupštine Srbije, nakon čega su formirali veliki prsten oko RTS-a. Blokade saobraćaja na mostu Gazela nije bilo, piše Index.hr.

Kako Indeks podseća, protest je održan dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd autobusima dovukao ljude iz cele Srbije.

Od skupštine do RTS-a bila je nepregledna kolona ljudi, a prema fotografijama i snimcima, činilo se da je reč o više građana nego tokom Vučićevog mitinga.

Na jučerašnjem protestu u prestonici Srbije bili su reporteri Indeksa. Razgovarali su sa ljudima koji su izašli na ulice Beograda i pitali ih zašto su se okupili.

„Tu sam jer sam protiv svega“, rekla je jedna starija gospođa.

„Protiv koga?“ pitao je ženu reporter Indeksa.

„Protiv Vučića, protiv koga ću, majke ti“, odgovorila je žena kroz smeh.

„Želimo da imamo opciju i da vlast bude smenjena“

Dvojicu muškaraca na protestu pitali su da li je Srbija talac predsednika Aleksandra Vučića. Odgovorili su potvrdno.

„Suština je da vlast bude smenjena. Mislim da je osnovna stvar da imamo slobodne medije i da možemo videti više opcija. Da možemo izabrati opciju koja je nama najprihvatljivija i kada primetimo da nešto ne valja, da možemo da smenimo vlast. Svuda u regionu vlast može da se smeni, samo kod nas ne. To je nešto što bi i nama trebalo“, komentarisao je građanin koji je došao da protestuje.

„Ništa ne funkcioniše. Nijedna državna institucija ne radi“, rekla je kratko demonstrantkinja.

„Bez sistema nema dobrog života“

Pitali smo ljude koji je najveći problem u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Jedan mladić je odgovorio da u Srbiji ne postoji pravo glasa, da sistem u Srbiji ne postoji.

„Ne odgovaraju oni koji su nešto učinili… Kada nemaš sistem, onda nemaš dobar život. Budućnost je neizvesna“, rekao je demonstrant koji je bio sa devojkom.

Upitani vide li bolju budućnost u kraćem ili dužem periodu, odgovorili su: „Ne bismo bili ovde da je ne vidimo.“

O nasilju u Srbiji: Ako su u rijalitiju osuđivani kriminalci i štetočine, on treba da se ugasi

S obzirom na to da se protest zove „Srbija protiv nasilja“, reporteri Indeksa upitali su okupljene građane vide li svakodnevno promociju nasilja i kakva je generalno situacija s nasiljem u zemlji.

„Da. Ovo što se događalo u poslednje vreme je toliko jezivo da je svaki komentar suvišan. Ali mislim da je potrebno malo više empatije, malo više brige, više dobrih odnosa sa susedstvom… Mislim da toga fali i da bi to trebalo menjati korak po korak. Ovo što se dogodilo je pogodilo svakog čoveka nezavisno o tome koje je boje, političkog opredeljenja itd. Rijaliti kao rijaliti nije problem, problem je ono što se događa u rijalitiju. Ako se u tom rijalitiju nalaze osuđivani kriminalci, štetočine, onda to treba ugasiti“, kazao je mladić s protesta.

„Od Nove godine ubijeno je 20 žena, to je strašno“, dodala je jedna od okupljenih građanki.

„Nikoga ne mrzimo, smatramo da smo došli do dna i da nešto moramo promeniti“

Za kraj je ekipa Indeksa sa okupljenim građanima prokomentarisala profil ljudi koji je u petak došao na Vučićev skup.

„Mi ovde smo kulturna Srbija“, rekla je žena.

„Oni su morali da budu ovde, morali su da se slikaju da ne bi morali da snose nekakve posledice. Danas ovde nitko nije bio nateran i prisiljen da dođe. Mi nikoga ne mrzimo, samo smatramo da smo došli do dna i da nešto moramo promeniti“, kazao je još jedan sagovornik Indeksa na jučerašnjem protestu „Srbija protiv nasilja“.

Video snimak možete pogledati na sajtu Index.hr.

Sledeći protest „Srbija protiv nasilja“ najavljen je za 2. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari