DPS na izborima 2000. podržavala DOS i Koštunicu 1Foto: Arhiva / Danas Online

Vladajuća koalicija Crne Gore okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) izrazila je 2000. godine punu podršku Demokratskoj opoziiji Srbije (DOS) i njenom kandidatu za predsednika SRJ Vojislavu Koštunici.

Oni su sa Koštunicom razgovarali na Svetom Stefanu, preneo je list Danas, posle čega je DPS obećao da će učiniti sve da kontroliše izbore i spreči eventualnu krađu u Crnoj Gori.

„Budućnost Srbije i Crne Gore zavisi od pobede demokratije u Srbiji“, izjavio je tom prilikom potpredsednik DPS Svetozar Marović.

On je dodao da je sa opozicionom Socijalističkom narodnom partijom (SNP) napravljen dogovor o kontroli saveznih izbora na prostoru Crne Gore.

„Zajednički je interes uklanjanja Miloševića sa vlasti kao preduslova za uspostavljanje novih odnosa Crne Gore i Srbije na zdravim odnosima“, rekao je Dragan Šoć iz Narodne partije, koja je zajedno sa DPS učestvovala u razgovorima.

Šoć, tadašnji ministar pravde, izrazio je očekivanje da će zahvaljujući demokratskim promenama biti moguće očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore, „kao demokratsku, na potpuno novim demokratskim odnosima“.

Kandidat za predsednika SRJ Vojsilav Koštunica je izjavio da je do zajednice na demokratskim odnosima moguće doći na izborima.

„Zaključili smo i da nova država traži neka nova rešenja, i u institucionalnom i u formalnom smislu“, rekao je Koštunica, koji je u Crnoj Gori boravio u okviru predizborne kampanje.

Na jesen 2000. godine na parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji je izašao rekordan broj građana, više od 70 odsto.

Vladajuća koalicija „Evropska Crna Gora“ u kojoj je prednjačio DPS bojkotovala je ove izbore.

Na izborima je pobedu odneo Koštunica ispred bloka opozicionih stranaka DOS, a posle petooktobarskih turbulencija konačno dolazi do smene vlasti i demokratskih promena u Srbiji.

Iako se na sastanku 2000. godine govorilo o demokratskim preduslovima za opstanak zajednice Srbije i Crne Gore, izborni rezultati nisu ujedinili političke činioce u dve zemlje oko ovog cilja.

Upravo je lider DPS – Milo Đukanović, bio jedan od lidera kampanje za izjašnjavanje o nezavisnosti Crne Gore, koja je posle održanog referenduma proglašena juna 2006. godine.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari