Dragan Čović: Jedino mi tražimo status kandidata što pre 1Foto: Fonet

Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je pre dva dana Bakir Izetbegović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, u odgovoru na pitanje da li je realan treći (hrvatski) entitet.

On je svoj stav objasnio navevši da „oko 60 odsto Hrvata živi izmešano s Bošnjacima u BiH“. „Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. s HVO-om (Hrvatsko vijeće obrane) da izvuku“, rekao je Izetbegović dodajući da su navodi o uspostavljanju trećeg entiteta „besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo“. On je dodao da „konflikt sigurno neće početi Bakir Izetbegović i Bošnjaci“, odnosno da se, kako je rekao, zna ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt“.

Dragan Čović, predsedavajući Predsedništva BiH, iz redova hrvatskog naroda, međutim, rekao je nedavno da je treći entitet realan. „Možda je trebalo da budemo agresivniji, možda smo pre 20 godina trebali tražiti treći entitet. Mi smo izabrali drugi put i mi jedini tražimo da što pre dobijemo status kandidata EU, dok drugi traže krivca. Ako nam neko želi dobro, mi odmah moramo dobiti status kandidata i postaćemo normalnija država. Sami pregovori sa EU su druga stvar“, rekao je Čović komentarišući ciljeve HDZ BiH, u kontekstu čega je rekao i da je treći entitet danas ipak realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, istakao je prošlog meseca da će politička elita Hrvata u BiH u narednom periodu snažnije istaći zahtev za formiranje trećeg entiteta u BiH, dok je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pre neki dan rekao da ako se unutar BiH želi nešto menjati, onda je to stvar tri naroda koja žive u toj zemlji.

O tome da su dobri odnosi Milorada Dodika i Dragana Čovića bazirani na podršci u pokušajima uspostavljanja trećeg entiteta uveliko se spekuliše u bosanskoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari