Dragan Đilas: Ako nam građani ukažu poverenje na izborima završavamo pregovore sa EU za četiri godine 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ako građani na sledećim izborima ukažu poverenje Stranci slobode i pravde završićemo pregovore o članstvu u Evropskoj uniji za četiri godine. Nakon toga biće potrebne još dve godine za ratifikacije ugovora o pristupanju u parlamentima EU, što znači da će Srbija postati član Unije 2030. godine, rekao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas gostujući na TV Nova S, sapštava SSP.

Kako je dodao, poslednjih pet godina nazadujemo u procesu evrointegracija koji podrazumeva borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezavisno pravosuđe, slobodu medija, jer napredak u ovim oblastima nije odgovarao vlasti.

„Zato bi približavanje Srbije EU, odnosno reforme, skratile vlast Aleksandra Vučića i značile bi politički kraj za ovakav SNS i SPS. Suština je da mi ne treba da idemo u EU zbog Evrope, nego zbog nas, jer ako Srbija sprovede reforme i uredi sistem, za EU Srbija će biti još jedna uređena zemlja, a za nas je to ostvarenje onoga što zaista sanjamo – bolje plate, bolje zdravstvo, obazovanje, nezavisno pravosuđe, smanjenje korupcije, slobodni mediji“, naveo je Đilas.

Kada je reč o uvođenju sakcija Rusiji, Đilas je rekao da ako želimo da napredujemo moramo uvesti delimične sankcije Ruskoj Federaciji, da se već kasni sa tom odlukom, a posledice se osećaju sve više.

„Oni koji lagodno pričaju da nema opasnosti od izolacije i sankcija ili oni koji kažu – pa i da se desi izdržaćemo – pitam – dokle da izdržavamo!? Decenijama slušamo samo da izdržimo sankcije, pa ratove, pa bombardovanje… ajde da počnemo napokon da živimo umesto što izdržavamo. Zato moramo da sprovedemo reforme i postanemo sastavni deo Evropske unije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, posledice dosadašnje politike su prezadužena i ekonomski ugrožena Srbija u kojoj je ogromna korupucija, organizovani kriminal povezan sa vrhom vlasti, zemlja u kojoj mediji nisu slobodni, u kojoj su ugrožena prava radnika.

„Svake godine nas je manje 100.000… to su posledice vlasti SNS-a i SPS-a koji nas guraju ponovo u samoizolaciju. Zato moramo da uskladimo svoju spoljnu politiku sa EU. Iako znam da većina građana ne podržava ovaj stav ja ga iznosim jer smatram da politika znači odgovornost, a to znači reći narodu istinu i ono što nekad ne želi da čuje“, zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari