Dragan Đilas: SSP podržava istragu protiv evropskog komesara za proširenje 1Foto FoNet Milica Vučković

Snažno podržavamo inicijativu Evropskog parlamenta da se pokrene istraga protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zbog toga što, kako je u inicijativi rečeno, „namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji“, navodi Dragan Đilas, predsednik SSP, a saopštava ta stranka.

Kako dodaje, Stranka slobode i pravde je godinama na to upozoravala, bila čak i kritikovana zbog toga što je javno ukazivala i opominjala Evropsku uniju da ne okreće glavu od urušavanja osnovnih načela EU, vrednosti i principa, naročito vladavine prava i pravne države, slobode medija i slobodnih i demokratskih izbora.

„Na žalost, trebalo je da prođu godine i izgubi se dragoceno vreme da bi se pokazalo da smo bili u pravu, da Srbija zbog toga ne samo da stagnira, već ide i u suprotnom pravcu od pravca evrointegracija, za šta najveću cenu plaćaju njeni građani“, smatra Đilas.

On ispred Predsedništva SSP zaključuje da je ovakav odnos pojedinih evropskih zvaničnika doveo do razočaranja dela građana koji su se godinama zalagali za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

„Sada je prilika da EU drugačijim odnosom prema Srbiji pokaže spremnost da podrži i pomogne razvoj demokratije i slobode u našoj zemlji. Takav pristup bi nesumnjivo povećao broj onih koji žele da Srbija krene putem evrointegracija i poboljšanja kvaliteta života svih njenih građana“, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari