Drama pred sednicu lokalnog parlamenta u Sjenici: Ko je prebegao u koju partiju, ko je stajao iza vrata i šta je izgubila vladajuća većina 1Veliko interesovanje za popis - Novi Pazar. Foto: N. Kočović

Dva prethodna dana trajala je neizvesnost da li će Stranka pravde i pomirenja (SPP) i dalje predvoditi lokalnu vlast u Sjenici. Posle višesatnih pregovaranja pronađeno je rešenje. Na stranu vladajuće većine prešli su odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP).

Ova partija je nastavila da predvodi lokalnu vlast, ali je morala da se odrekne mesta predsednika Skupštine opštine. Kadar te partije Rejhan Kurtović i na njegovo mesto je izabran Nermin Kamberović iz SDP.

SPP je i njeni koalicioni partneri izgubili su većinu, jer su tri odbornika istupila iz te stranke i najavili da će delovati samostalno. Na taj način izrazili su neslaganje sa radom opštinskog rukovodstva.

Sednica je trebalo da bude održana u utorak, ali u sali su bili samo odbornici opozicionih partija, SDA Sandžaka i SDP. Van sale su ostali odbornici vladajuće većine. Opoziciji je nedostajao samo još jedan odbornik da naprave novu vladajuću koaliciju.

Sve se, za mnoge neočekivano, a prema dostupnim informacijama, okrenulo kada su odbornici SDP iz opozicije prešli u poziciju.

Nova parlamentarna većina brojnija je od prethodne. U opoziciji sa devet odbornika ostala je SDA, koja je u prethodna dva mandata predvodila vlast u Sjenici.

Stvaranjem nove koalicije i „prekomponovanjem“ vlasti, Sjenica je, u poslednjem trenutku izbegla uvođenje prinudne uprave.

Po slovu zakona izmenju dva zasedanja mora da bude najviše tri meseca. Taj rok je isticao juče.

Upadljivo je, prethodnih dana, bilo nastojanje rukovodstva SPP da dokaže da situaciju u svojim redovima drži pod kontrolom. Bez obzira što je 5 njihovih odbornika, u julu, zatražilo zasedanje Skupštine i najavilo samostalno delovanje. Oni bi da smene predsednike opštine i Skupštine, Muniba Mujovića i Rejhana Kurtovića.

Na to se, u avgustu, nadovezao tahtev 13 opozicionih odbornika, kojim se tražilo skupštinsko zasedanje na kojem bi se raspravljalo o smeni predsednika Skupštine opštine, a onda i ostalih čelnika.

Iz rukovodstva te stranke stižu ocene da su nezadovoljnici oni „koji su protiv korupcije i napretka opštine Sjenica posle vraćanja višemilionskih dugova nasleđenih od prethodnih vlasti“.

Na konstitutativnoj sednici predsedništva stranke, data je podrška rukovodstvu sjeničke opštine.

Iz stranačkih redova isključen je Nusret Nuhović, bivši načelnik Opštinske uprave. On je značen kao glavni zagovarač smene vlasti.

U gašenje „požara“ u Sjenici uključio se i, kako saznajemo, glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić koji je poručio da „neka je sram svakog ko pomogne da padne vlast u Sjenici, na dan kada je muftija preselio (umro) pre 10 meseci“.

Dešavanja u Sjenici samo su nastavak nesuglasica u redovima SPP , nakon smrti njenog osnivača Muamera Zukorlića.

U političko – versko – obrazovnom sistemu, koji je držao Zukorlić pod kontrolom, pukotine su sve veće i vidljivije.

Ispostavilo se da taj sistem nije čvrst kako se činilo.

Iako su se Zukorlićevi saradnici, posle njegove iznenadne smrti, zaklinjali „i posle muftije muftija“, svako je tražio svoje parče kolača u bogatom sistemskom nasleđu.

Hteli su da se pitaju svuda i za sve.

„Rastakanje“ Zukorlićevog sistema počelo je pre od očekivanog. Dva meseca, nakon njegove smrti, prema našim informacijama, bez mesta predsednika Saveta Internacionalnog univerziteta ostao je muftija Dudić.

Nekada je bio i rektor na toj visokoškolskoj ustanovi, gde je Zukorlić bio osnivač i predsednik. Ahmediju je vratio kada je svog mentora nasledio na mestu glavnog muftije IZ u Srbiji.

Komešanja su nastala u partiji, kada je bez potpresedničke funkcije ostao bivši narodni poslanik Samir Tandir.

Još kada se birao novi predsednik SPP, pronele su se glasine da se rukovodstvo podelilo ko bi mogao da bude novi lider. Izbor je pao na Usamea, sina preminulog lidera. Nezadovoljstvo je ostalo, iako se tvrdilo da je „novi predsednik izabran jednoglasno“.

Bez funkcije je ostao i Admir Muratović, nekadašnja partijska perjanica, posebno u Novom Pazaru. Skupštinske i druge mikrofone zamenio je oglašavanjem na svom Fejsbuk profilu.

Poručuje da će doći vreme kad će se videti ko je izdao partijske principe, ko sa kim šuruje, ko radi protiv interesa partije i naroda, biće vrema za „oči u oči“.

Muratović je, preko društvene mreže, saopštio da više nije član SPP i u februaru se vratio tamo odakle je kadrovski ponikao, u IZ u Srbiji.

Muftija Dudić ga je imenovao za rukovodioca Uprave za obrazovanje u IZ,Sada najavljuje i odlazak iz IZ, samo ako bude dala podršku stvaranja nove koalicije u Sjenici.

Na nedeljnoj sednici, Predsedništo SPP je iz stranke isključilo i sve članove stranke koji su dali podršku za osnivanje Bošnjačko-srpskog saveza u Prijepolju, na čijem čelu je bivši potpredsednik i narodni poslanik SPP Tandir.

U SPP veruju da će uspeti da učvrste svoje pozicije na političkoj sceni u sandžačkim opštinama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Verovanje zasnivaju na pozicijama koje imaju i koje bi trebalo da dobiju na republičkom nivou.

Usame Zukorlić, svog oca nije nasledio samo na liderskoj poziciji u stranci, već i na mestu potpredsednika republičkog parlamenta u novom mandatu. Izvesno je da će kadrovi te partije biti i u Vladi Srbije. Očekuju da dobiju neko ministarsko mesto, ali i državnih sekretara kao u prethodnim mandatima.

Osim u Sjenici gde predvodi lokalnu vlast, SPP je u drugim sandžačkim opštinama u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari