DS: Vlast u svim odborima ima većinu i mogućnost opstrukcije 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Demokratska stranka dobila je pravo da učestvuje u skoro duplo više skupštinskih odbora i delegacija, nego što ima poslanika. Svi naši poslanici su članovi u najmanje dva odbora ili delegacije, ali prilikom odabira učešća u odborima prednost je imala vladajuća koalicija, a potom „konstruktivna opozicija“, pa tek onda opozicija Kaže za Danas Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS i potpredsednik republičkog parlamenta.

Prema njegovim rečima, ono što je bitnije od toga jeste da svi poslanici imaju prava da učestvuju u radu svih odbora, i što je još važnije da će znanje, a ne kvote biti odlučujuće da li će neko moći da doprinese javnom interesu. Upravo to krasi Demokratsku stranku – znanje, kompetentnost.

“Na drugoj strani, vladajuća većina u svakom odboru ima apsolutnu većinu i može da opstruiše rad kad god poželi, ili da spreči bilo koji predlog, ma koliko bio dobar ,“napominje Lutovac.

Zato se, kaže ,ne može govoriti o nekim ustupcima opoziciji, jer uticaj opozicije u bilo kom odboru, ili delegaciji nije odlučujući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari