DSK priprema koaliciju za formiranje nove vlade Kosova, ako Samoopredlejenje ne uspe 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) započeo je pripreme za formiranje nove Vlade Kosova u slučaju da Samoopredeljenje ne dostavi predsedniku Kosova ime novog mandatara za sastav Vlade.

Lider DSK Isa Mustafa je potvrdio portalu gazetaexpress.com da je od članova Glavnog odbora stranke zatražio saglasnost za formiranje koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK), Socijaldemokratskom inicijativom (SDI), Alijansom novo Kosovo (ANK) i strankama manjina koja bi formirala novu Vladu Kosova.

„U slučaju da se iscrpe sve ustavne procedure sa strankom koja je relativni pobednik izbora, Samoopredeljenjem, trebalo bi da se DSK kao drugoj partiji ponudi mandat“, rekao je Mustafa.

Pre dve nedelje predsednik Kosova Hašim Tači je pismom zatražio od lidera Samoopredeljenja i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da, kao šef stranke s najviše glasova u parlamentu, predloži novog mandatara za sastav Vlade.

Kurti je na to odgovorio da će odgovoriti jer je „je sada vreme kada svi treba da se angažuju na prevenciji i prevazilaženju situacije stvorene pandemijom COVID 19“.

U Ustavu Kosova nema određenog roka u kojem bi trebalo odgovoriti na zahtev predsednika kakav je Tači uputio Pokretu Samoopredeljenje.

Među kosovskim pravnicima i poznavaocima ustavnog prava ima različitih interpretacija ukupne pravne situacije u kojoj je Kosovo od izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari