Dubravka Stojanović: Ivica Dačić je sve pobrkao 1Foto: Fonet / Aleksandar Kokotović

Da se petog oktobra 2000. godine u Srbiji dogodilo isto ono što u Turskoj pre nekoliko dana, Ivica Dačić ne bi imao tu kratku pauzu u učešću u vlasti, od 2000. do 2008. godine, komentariše za Danas Dubravka Stojanović, istoričarka.

Ona je tako prokomentarisala poređenje pokušaja vojnog puča u Turskoj sa petooktobarskom revolucijom i demokratskim promenama u tadašnjoj Jugoslaviji.

To poređenje je napravio lider SPS, istakavši da „svi dobro znaju šta Socijalistička partija Srbije misli o tim pučevima, o nasilnom dolasku na vlast“.

– To ništa nije donelo srpskom narodu, pa neće ni turskom, a siguran sam da taj puč ima dosta primesa sa strane i možda mu samo fale neka oruđa i neke slike, ili ono što se kod nas dešavalo, pesnica, Otpor, pištaljke. Sada je potpuno jasno da je obaranje ruskog aviona izveo pilot koji je pripadao pučistima, a danas kada je Turska obnovila veze sa Rusijom, to očigledno nekome nije odgovaralo – rekao je Dačić.

Sagovornica Danasa ocenjuje da je „Ivica Dačić sve pobrkao“.

– Gospodin Dačić je sve pobrkao. Petog oktobra su se poklopili interesi demonstranata sa interesima organa prisile, jer su i jedni i drugi u Slobodanu Miloševiću i njegovom režimu videli opasnost – napominje Dubravka Stojanović za naš list.

Prema njenim rečima, građani na ulicama Istanbula su opasnost videli u promeni Erdoganovog režima.

– Ako se 5. oktobra u Srbiji dogodio puč, u šta ja verujem, on je pratio raspoloženje birača na septembarskim izborima, a kontrapučisti se nisu pojavili. Dakle, sve je suprotno od događaja u Turskoj. Da je bilo kao u Turskoj, Ivica Dačić ne bi imao tu kratku pauzu u učešću u vlasti od 2000. do 2008. godine – zaključuje Dubravka Stojanović za Danas.

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Srbije, rekao je da Srbija „ima neslaganja sa Turskom“, ali je i osudio pokušaj puča u toj zemlji.

Na ove izjave Ivica Dačića reagovala je jedino Liberalno-demokratska partija koja je ocenila da je izjava lidera SPS, kojom poredi neuspeli puč u Turskoj sa 5. oktobrom, uvreda za građane Srbije i za građane Turske.

– Peti oktobar je bio dan kada su građani branili svoju izbornu volju i rezultat kojim su nedvosmisleno smenili Slobodana Miloševića, koji je uveo Srbiju u rat sa celim svetom, okaljao je stravičnim zločinima i uvukao u bedu koju pamti svaki odgovoran i normalan čovek koji je preživeo to vreme – saopštio je LDP.

Dodaje se da je povlačenje paralele između „Miloševićevog izbornog poraza i opskurnog vojnog puča u Turskoj protiv predsednika koji je osvojio vlast uverljivom većinom, izraz vrhunskog licemerja, ali i nerazumevanja prošlosti i izbegavanja sopstvene odgovornosti za mračno vreme koje je Srbija preživela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari