Dušan Janjić: Britanci najbolje mogu da pošalju poruku „ako hoćete sa Rusijom, obrisani ste za EU i NATO“ 1Foto: Fonet

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, za Danas kaže da je potez Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, za pohvalu i da će EU morati ozbiljno da razsmisli o svojim kadrovskim rešenjima.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imanovao je ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za ovaj region, saopštila je britanska ambasada.

Janjić nam objašnjava da je ovo prvi put da Velika Britanija ima svog izaslanika za ovoj region, a da je ideju o specijalnom izaslaniku prvi put predložio sadašnji predsednik Amerike Džo Bajden 2015. a da je Srbije 2016. to kategorički odbila i blokirala. Janjić konstauje da sad već imamo nekoliko izaslanika a da je sve u cilju prevencije konflikta.

– Očigledno je da postoji koordnicija politika Vašingtona i Brisela i sada Londona. Činjenica da postoje specijalni izaslanici za određenu regiju ukazuje da regija, da upotrebim medicinski izraz, ima upalu. A lekari hoće da vide šta je. U ovom slučaju kao i u američkom imamo specijalnog izasloaniak i seriju lokalnih ambasadora, onih koji su već tu i onih koji će doći. Kada američki tim i britanskog izaslanika uporedite sa EU, oni su viši razred. Teži su i po karijerama, znanjima i kapacitetima nego Lajčak (Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan). Dakle, EU će morati da razmišlja koje njihov specijalni izaslanik i ozbiljno da kadrovski menja svoj pristup Zapadnom Balkanu – navodi Janjić.

Naš sagovornik ukazuje da je britanski premijer rekao da ovom regionu preti opasnost od oružnog nasilja.

– Ovo je prilika da se to spreči diplomatijom, pregovorima i razgovorima sa lokalnim vođama. Ovde se biraju ljudi koji mogu da komuniciraju sa sadašnjim vođstvima i koji imaju odgovarajuće argumete u tim komunikacijama.Vrlo jasno im se stavlja do znanja, vaša opcija nije Rusija. Ako hoćete sa Rusijom vi ste onda obrisani za EU i NATO. I to najbolje mogu da urade Britanci – zaključuje Janjić.

Kako dodaje, jasna je poruka i to što London forsira Pičove fotografije u uniformama NATO.