Dušan Janjić o situaciji na Kosovu: Biće novih izbora, ali parlamentarnih 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izlazak iz nastale situacije na Kosovu vidi u novim parlamentarnim izborima. On za Danas kaže da će novih izbora samo na severu Kosova biti ako predsednik Srbije ne želi da se srpski predstavnici vrate u vladu.

Nakon što su tenzije na severu Kosova započele prošlog petka kada su gradonačelnici iz albanskih partija, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade opština u Leposavuću, Zvečanu i Zubinom potiku uz prisustvo Kfora i kosovske policije, pa je u ponedeljak došlo i do fizičkog sukoba pripadnika Kfora i građana koji su demonstrirali izbog toga, Žozep Borelj, evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost saopštio je u četvrtak uveče da postoje tri jasna zahteva: novi lokalni izbori odmah, obezbeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU.

Borelj je to napisao na svom Tviteru posle sastanaka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ali i odvojenih sastanaka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako su preneli srpski mediji i predsednik Francuske i nemački kancelar pozvali su Prištinu i Beograd da što pre organizuju nove izbore u četiri opštine na severu Kim, navodeći da je istovremeno, neophodno razjasniti izborna pravila.

– Odavno je bilo jasno, barem meni da su izbori jedini način da se izađe iz ovakvih kriza. Oni ne da su mogući nego su neophodni – navodi on.

Ipak, on govori o paralmetarnim izborima na Kosovu.

– Prateći procese, shvatio sam da nema drugog puta da se izađeće iz krize koja je nastala raznim povodima, a posebno jednostranim potezom Beograda izvlačenja Srba iz institucija. To je bio rizičan potez i to sada naravno ima svoju cenu – ukazuje Janjić.

Kako navodi, biće parlamentarnih izbora a unutar toga i izbora za sever Kosova.

– Vučić sa Vjosom Osmani treba da pripremi predlog i da to stavi na listu. Jer ako ne stavi i ove parlamehtrane izbore, onda je on odgovoran što nema novih izbora u paralmetu i u parlamentu ostaju oni koje je imenovao Kurti. Onda nema ni povratka u vladu. To je jedan od razloga zašto Beograd ima interes da bude i paralemtarnih izbora. A međunarodna zajednica ima interes pre svega za paralemtarne izbore da bi se jednostavno ukrotila ta preterana ambicija Kurtija jer je prekršeno svet pravilo nemoj da se svađaš sa Amerikancima – objašnjava Janjić.

On ne isključuje mogućnost da Beograd ne shvati o čemu je reč i da nas žrtvuje zarad inetersa Srpske liste.

– Onda je to ozbiljna priča. To će se za sedam osam dana znati. Srpska lista je diskreditovana i pre ovih događaja po raznim osnovama. Kad se pojavila policija u Zvačanu i Leposaviću nije bilo SL, oni su bili u Beogradu na mitingu. Oni koji su bili tamo, oni će voditi srpski narod jer narod to zna koje bio s njima, ko je dobio batine i suzavac. Može vučić da pokuša da to spreči, ali mu je možda lakše da napravi opstrukciju ove demokratske opozicje u Beogradu nego to da uradi. Po meni, nema izbora samo na severu. Biće ih ako Vučić ne želi da se srpski predstavnici vrate u vladu – smatra on.

Ističe da je mnogo važnije šta će se staviti na taj papir za sedam dana i da na njenmu traba da bude povratak u pravosuđe, policiju, parlament, vladu i sve institucije.

Ako se to ne desi, Janić predviđa novu krizu.

– Moć koju su Kurtiju dali srpski mediji, beogradske kalkulacije s njim, nemačka i francuska politika, prošlo je to doba. Videli smo sada jednostavno da i Makron i Šolc peru ruke od njega. Jednostavno je on Pedro, Svaki karmeval mora da se završi spaljivanjem lutke. Izbori sigurno donose taj rezulatat. Koliko god on da dobije, neće formirati vladu jer je prekršio sveto pravilo albanske politike – nezamerati se Amerikancima – zaključuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari