Dva dana demokratije u Skupštini: Kako je izgledao povratak opozicije i početak rada novog saziva parlamenta 1foto FoNet Milica Vučković

Srećni i ponosni na sebe što su prekoračili cenzus i u uspeli da uđu u parlament, opozicionari, naročito oni koji su prvi put kročili u zakonodavni dom, znatiželjno su razgledali skupštinski hol, gubili se po hodnicima, vraćali u hol, divili kupoli sa koje je dopirala dnevna svetlost i davali izjave svima koji su ih hteli.

Kuvajući se u sopstvenom znoju, na 35 stepeni (jer je isključena mogućnost klimatizacije hola zbog očuvanja ambijentalne celine) besomučno su se fotografisali ispod statua, pored velikog panoa kome je slika skupštinskog zdanja, u skupštinskoj sali, kako bi pokazali da su oni sada tu deo nečeg velikog. Fotografije i klipovi brzinom munje pojavljivali su se na društvenim mrežama.

I nije samo opozicija to radila, već i poslanici SNS, čak i oni koji godinama ne izbijaju iz skupštine. I oni su kačili slike na društvenim mrežama kao da su hteli da kažu – još smo tu.

Izgleda da je, ipak, video klip Staše Stojanović, novopečene poslanice SNS, u kome se ona pući i vrti olovkom dok traje konstitutivna sednica, izazvao najveću buru reakcija na društvenim mrežama. Možda zbog potpisa da će ona biti “najbolja verzija sebe”.

Novinarima u holu taj video klip brže bolje podelila je poslanica jedne druge poslaničke grupe uz opasku da joj dođe da vrati poslanički mandat. Naravno mandat nije vratila, već se poput ostalih opozicionara iscrpljivala prva dva dana dajući izjave novinarima o tome kako će i šta raditi u parlamentu.

Ubedljivo najeksponiraniji tokom konstitutivne sednice bio je Boško Obradović koji nije krio da je srećan zbog novog početka. Odgovarao je na sva pitanja novinara i na sve teme, a pohvalio se i da je protekle dve godine radio na sopstvenom usavršavanju i da je postao master na Političkim naukama.

Nije krio i da nije više tako ljuti neprijatelj vlasti, a vidno su ga nervirali novinari koji su ga podsećali na kamen koji je uneo u parlament i prethodne čarke sa naprednjacima.

Poput Boška Obradovića i lider socijalista, Ivica Dačić, koji, kako je već poznato, voli da razgovara sa novinarima, pohvalio se da će postati deo vladajuće većine, iako naprednjaci to nisu hteli da potvrde.

A naslednik Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić, i u holu i u sali ponavljao je da je Stranka pravde i pomirenja ostvarila neviđeni uspeh u Sandžaku i da imaju tri poslanička mandata..

Za razliku od opozicije i socijalista, poslanici Srpske napredne stranke poslovično su zaobilazili skupštinski hol, izbegavajući na svaki način susret sa novinarima, jer ne daj bože neko može nešto i da ih pita.

A oni možda treba i da odgovore, a pritom ne znaju da li je taj medij podoban, ili nije. Da im ne bi preseli prvi dani u parlamentu i oni koje smo pokušali nešto da pitamo odmahivali su samo rukom. A Marijan Rističević potrudio se da ne odgovori ni na učtivo -“dobar dan”.

Zanimljivo je da je dobar deo poslanika u najviši zakonodavni dom na polaganje zakletve došla bez kravata, kao da su zapamtili savet španskog premijera da se na taj način štedi energija.

Aleksandar Jovanović Ćuta, otišao je još dalje. Pojavio se u majici sa kratkim rukavima, na kojoj je bio naslikan zeleni list. I drugog dana zasedanja došao je u majici, klot zelenoj, ne pridajući značaj propisanom načinu oblačenja iz Poslovnika.

I dobar deo poslanica prva dva dana kršile su propise pojavljujući se u sandalama ili cipelama sa otvorenim prstima i golim rukama.

Pitali su novinari Milenka Jovanova, šefa poslaničke grupe SNS i sada već aktuelnog predsednika Administrativnog odbora, hoće li doslovce poštovati poslovnik i po pitanju oblačenja dama i da li će zabraniti obuću sa otvorenim prstima.

Odgovorio je :„Pa ja zaista ne znam, nisam zagledao dame u prste – nemojte to od mene ni očekivati, ja sam oženjen čovek, baštinim tradicionalne vrednosti, tako da ne posmatram dame na taj način“.

Možda će parlament Srbije postati liberalniji po pitanju oblačenja poslanika, ali poslanici vladajuće većine zasigurno neće postati liberalniji prema kolegama iz opozicionih klupama, i obrnuto.

Sudeći po uvredljivim replikama koje su se čule još tokom konstitutivne sednice sva je prilika da je demokratija u Skupštini Srbije živela svega dva dana i da dolazi otrežnjenje, ponovo period tajkuna, fašista i lopova, uprkos tome što je novoizabrani predsednik parlamenta Vladimir Orlić najavio da će biti predsednik svih i opozicije i pozicije.

Pitanje je samo kako će čitati Poslovnik u datom trenutku i koliko će i opozicija poštovati pravila. Jasno je da se ni jedna strana neće predozirati demokratijom.

Dva dana demokratije u Skupštini Srbije. Tako se u najkraćem može opisati dvodnevna konstitutivna sednica republičkog parlamenta, koja je počela u ponedeljak 1. avgusta, i završena u sredu 3. avgusta iza ponoći.

I to pre svega zbog pozdravnog govora Vladete Jankovića, kojim je podsetio kako bi trebalo da izgleda parlament. U ta dva dana demokratije i konstituisanja parlamenta, činilo se da su svi pomalo srećni i vlast i opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari