Kako je protekao prvi skupštinski dan i povratak opozicije u parlament: Aplauzi, lupanje i govor Vladete Jankovića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nakon četiri meseca od aprilskih izbora poslanici Skupštine Srbije položili su i potpisali zakletvu. Potvrđivanjem poslaničkih mandata otpočeo je trinaesti saziv Skupštine Srbije, u kome će za razliku od prethodnog sedeti više od trećine opozicionih poslanika.

Iako je u pitanju novi saziv, stari maniri su, čini se, ostali, pa su tako početak sednice obeležili aplauzi, ali i udaranje u skupštinske klupe. Za aplauze je ovoga puta bili zadužena opozicija, a za lupanje u klupe poslanici vlasti.

Ovu iznenadnu reakciju izazvalo je obraćanje najstarijeg poslanika Vladeta Jankovića, ali u svojstvu predsedavajućeg parlamenta. Janković je na početku čestitao izabranim poslanicima i poželeo im uspešan rad i održao kratki govor koji je imao velikog odjeka u delu javnosti.

Obzirom da je nakon toga usledila pauza u samoj skupštinskoj sali nije bilo diskusije, ali je Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, u skupštinskom holu ocenila da takvom govoru Vladete Jankovića nije bilo mesto ni vreme, kao što nije odraz demokratije ni lupanje naprednjaka u klupe, u znak neodobravanja.

Zbog uvodnog govora profesora Jankovića, negodovali su i naprednjaci.

“Ovaj saziv Skupštine Srbije nije počeo u duhu demokratije, bez obzira što su konstitutivnoj sednici prethodile dugotrajne konsultacije i što smo opoziciji izašli u susret i ispunili sve njihove zahteve. Ponudili smo im nešto što nisu mogli ni da sanjanju, a kao odgovor smo dobili smo zloupotrebu koja nije zabeležena u istoriji parlamentarizma”, naveo je Milenko Jovanov, novi šef poslaničke grupe SNS.

On je naveo i da je Janković održao politički govor, da je predsedavao sednicom parlamenta, samo zahvaljujući krštenici, a ne zaslugama.

“Janković je zloupotrebio mesto na koje se našao i održao politički govor. To nije korektno. Drago mi je što je dobio ovacije svojih poslanika, ali ova skupština je mesto gde se poštuje poslovnik, zakon i Ustav. Demokratija podrazumeva poštovanje procedura, a ovo je nepoštovanje ovog visokog zakonodavnog doma”, rekao je Jovanov.

On je rekao i da će zamenik poslaničkog kluba SNS biti Marina Raguš, a da će Sandra Božić biti potpredsednica Skupštine Srbije, dok će Nevena Đurić biće generalni sekretar.

Jovanov se pred novinarima zahvalio dugogodišnjem šefu poslaničkog kluba SNS Aleksandru Martinoviću, navodeći da bi od njega svi članovi poslaničkog kluba SNS, pojedinačno mogli da uče.

Niko od naprednjaka zvanično nije juče želeo da nam kaže u kom pravcu će krenuti dalja karijera Martinovića, ali nam je nezvanično i pola u šali rečeno da će ići u izvršnu vlast.

Po svemu sudeći u izvršnu vlast će i dosadašnji predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ali u narednih desetak dana, dok ne bude postignut dogovor SNS i SPS, lider socijalista će obavljati funkciju šefa poslaničkog kluba, dok će njegov zamenik biti Đorđe Milićević.

Kandidat socijalista za potpredsednika je Snežana Paunović.

Osim Paunovićeve i Sandre Božić, kandidati za potpredsednike parlamenta su i Elvira Kovač, Borko Stefanović, Zoran Lutovac, Božidar Delić, koji će neko vreme zbog bolesti odsustvovati, ali ime sedmog potpredsednika još je tajna. Naime, Usame Zukorlić rekao je da će ime njihovog potpredsednika biti saopšteno naknadno.

Kako je najavljeno, današnjem (utorak) nastavku će biti birani predsednik Narodne skupštine, potpredsednici, biće imenovan generalni sekretar, a zatim sledi izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Za mesto predsednika skupštine kandidat je Vladimir Orlić iz SNS. Opozicija će voditi i pet skupštinskih odbora, a u parlamentu će funkcionisati u 15 poslaničkih klubova.

U holu nastupili predstavnici klubova

Posle polaganja zakletve u holu su se novinarima obratili predstavnici pojedinih novih poslaničkih klubova, zasad ih ukupno ima 15.
Prvi se predstavio Zeleno levi klub – Ne davimo Beograd – Moramo na čijem čelu će biti Radomir Lazović.

Njegova zamenica Biljana Đorđević rekla je prva inicijativa koju će podneti biti da se obrazuje komisija za ispitivanje pogibije osam rudara u rudniku Soko, prenela je Beta.

U ime koalicije Nada, koju čine Novi DSS i POKS Vojislav Mihailović je rekao da će imati klub od 15 članova, i da je to druga po snazi opoziciona lista.

Mihailović je iskoristio priliku da saopšti da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa šest meseci zakašnjenja donelo odluku da je jedini Pokret obnove kraljevine Srbije onaj koji on zastupa.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je to jedina stranka koja je samostalno prešla cenzus i da će njen klub brojati deset članova, te da će preuzeti rukovođenje Odborom za dijasporu i Srbe iz regiona kao i dužnost zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju.

Poslanici kluba Dveri-Patriotski blok najavili su da će njihov klub činiti šest poslanika, da će predsednik kluba biti Boško Obradović, a njegov zamenik Ivan Kostić.

U ime kluba Moramo Zajedno novinarima se obratio Nebojša Zelenović koji je saopštio da će klub imati osam poslanika koji će pokušati da u parlament vrate ozbiljnu debatu.

Objavljujemo govor najstarijeg poslanika i predsedavajućeg Narodnoj skupštini

Evo i govora Vladete Jankovića kojim je saziv izbaran 3. aprila počeo rad (izvor stenografske beleške sa sajta Narodne skupštine):

„Sad na ovom mestu, poštovani narodni poslanici, ja ću dozvoliti sebi slobodu da kao predsedavajući iskoristim tu privilegiju i tužnu privilegiju godina, pa da izrazim nekoliko stavova, nekoliko rečenica u slavu parlamenta i parlamentarizma kao ustanove i posebno o važnosti izbora, od čijeg ishoda njegov sastav zavisi.

Ono što ću reći sa ove slobodne govornice je isključivo načelne prirode, zasnovano je na dugom životnom i političkom iskustvu, tiče se svakog, bilo kog parlamenta na svetu i nipošto ne bi smelo biti shvaćeno kao izraz lične ili političke pristrasnosti.

U bilo kojoj zemlji u kojoj deset godina ne bi bilo ravnopravnih i poštenih izbora neminovno bi morao biti doveden u pitanje legitimitet svakog u tom razdoblju izabranog zakonodavnog tela.

To istovremeno znači da bi u odgovarajućoj meri pod opravdanom sumnjom bile i skupštinske odluke, kao i validnost institucija koje iz parlamenta proističu.

Bilo koja zemlja u svetu u kojoj bi se to dogodilo dospela bi, kao i mi što smo dospeli, u takav oblik jednopartijskog sistema u kojem jedna politička stranka, sa svojim neprikosnovenim liderom, velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava.

Poštovani poslanici, ja ovde ne govorim o demokratiji, nego o istini, slobodi, poštenju i nadasve o pravdi. Ne govorim o demokratiji, koja može biti predmet ličnog opredeljenja, nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo.

Ne zaboravimo, poštovani narodni poslanici, i to je važnije od svega što u ovoj prilici želim da vam kažem, da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude stvarno kucalo ovde, pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka

Kada zakonodavna vlast, dakle Narodna skupština, nije ustrojena na valjan način, u otkazu moraju biti i ostale dve grane vlasti – izvršna, koja ne postupa po volji naroda izraženoj posredstvom njegovih ovde okupljenih predstavnika, već po neposrednom diktatu vođe, a posebno pravosudna, čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki građanin bude nezaštićen i bespomoćan.

Završiću jednostavnom porukom. Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki, i najudaljeniji, građanka i građanin Srbije ne budu mogli da na dnevniku RTS-a svakog dana vide šta čini i šta govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu oni koji nisu na vlasti.

Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god bude potkupljivanja, ucena, pritisaka i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome bude prećutno povlađivao sud“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari