Dveri i Zavetnici protiv sporazuma koji se potpisuju u Berlinu 1foto Printskrin

Dve desne parlamentarne stranke Dveri i Zavetnici, koje labavo sarađuju kroz zajedničke javne nastupe, izrazile su protivljenje sporazumima koje premijerka Ana Brnabić treba da potpiše u Berlinu.

Iz Dveri Boška Obradovića saopšteno je da su odluke o potpisivanju tri sporazuma na samitu u Berlinu nedopustive, da niko nema pravo bez javne rasprave i Narodne skupštine bilo šta da potpisuje i da niko nikada nije glasao za ujedinjenje sa Albanijom.

Ono na šta je Srpski pokret Dveri upozoravao pre više od deset dana, očigledno je da će danas predsednik Vlade Ana Brnabić potpisati na Samitu Berlinskog procesa, a što je protivno srpskim nacionalnim interesima, navodi se u saopštenju ove parlamentarne stranke.

Naime, radi se o tri sporazuma koje predstavnici šest država Zapadnog Balkana, uključujući i tzv. kosovskog, treba da potpišu, a to su: o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, dodaje se.

Ovakav politički potez nove Vlade Srbije je samo još jedan u nizu koraka priznavanja lažne države Kosovo. Jer, ako šest država potpisuje sporazum, uključujući i lažnu državu Kosovo, očigledno je da vlast u Srbiji južnu srpsku pokrajinu vidi kao nezavisnu državu, zaključuju Dveri u saopštenju.

Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski poziva državno rukovodstvo da na predstojećem samitu Berlinskog procesa ne potpisuje nove sporazume sa Prištinom iza kojih stoji nemačka Vlada.

Usled najave da će zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i tzv. Kosovo, u četvrtak u Berlinu usvojiti dogovore o slobodi kretanja i priznanju univerzitetskih diploma napominjemo da sporazumi koje promoviše nemačka ministarka Analene Berbok nisu u interesu srpskog naroda na KiM jer olakšavaju Prištini da zaokruži svoju vlast u pokrajini, navodi se u saopštenju ove stranke.

Zavetnici ističu da su inicijative koje preduzima zvanični Berlin nepovoljne i neprihvatljive za Srbiju jer za krajnji cilj imaju članstvo tzv. Kosova u UN i Savetu Evrope.

Strateški interes Srbije nije da nastavlja sa politikom ustupaka i prihvata sporazume ispod pera onih koji nas primoravaju da uvedemo sankcije Rusiji već da razmotri kako da ojača svoju međunarodnu poziciju i spreči da samoproglašeno Kosovo postane članica najvažnijih međunarodnih instituciju, navodi se u saopštenju Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari