Edi Rama: Puna garancija za ZSO - Kurti konstruktivniji nego ranije 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Veroni da je u nedavnom razgovaru kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju rekao da Zajednica srpskih opština i verske slobode moraju biti garantovane 100 odsto za Srbe na Kosovu.

„To može da bude most u budućnosti, a ne problem“, rekao je Rama na konferenciji za novinare Otvorenog Balkana u Veroni i dodao da je Kurti na nedavnom sastanku bio mnogo otvoreniji i konstruktivniji nego pre.

Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakli su da vrlo često imaju različita mišljenja, pre svega o Kosovu, ali da to nije razlog da između dve zemlje nema dijaloga.

„Edi i ja pričamo o saradnji. Ekonomija jeste osnova odnosa dve zemlje i bitno je da se naši građani i u jednoj i drugoj zemlji osećaju bezbedno. Hoćemo da vodimo ozbiljnu politiku kao ozbiljni ljudi“, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da su odnosi Srba i Albanaca danas mnogo bolji i da dva naroda moraju da žive jedni sa drugima.

Rama je istakao da bi, ako bi Srbi i Albanci nastavili da ne razgovaraju međusobno, ako bi ostali iza „barikada na Balkanu“, to bilo teško za sve.

„Nekada imamo neslaganja i postoji velika razlika posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji kako ga vi zovete, ili Kosovu kako ga mi zovemo, a da li je to razlog da ne razgovaramo, ja mislim da je to razlog da razgovaramo još više“, poručio je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari