EMS: Valač ostaje u sastavu Elektromreža Srbije 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Trafostanica Valač na severu Kosova ostaje u sastavu Elektromreže Srbije i ništa se ne manje u statusu zaposlenih u tom objektu, rečeno je u petak agenciji Beta u EMS-u.

„Što se tiče zaposlenih u EMS, nema nikakve dileme da će oni ostati u našoj kompaniji, sve dok oni to budu želeli“, naveli su u tom javnom preduzeću povodom pisanja medija da su zaposleni u trafostanici stanici Valač još pre dva meseca obavešteni da im se ukidaju radna mesta jer ta stanica više „papirološki“ ne pripada Srbiji.

Prištinski mediji su objavili da Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom Kosova (KOSTT) 14. decembra preuzima snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova.

Predviđeno je da tog dana prestane razmena električne energije između Elektroprivrede Srbije i KOSTT koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na severu Kosova.

Tim povodom oglasila se Kancelariji za KiM koja je saopštila da snabdevanje strujom na severu KiM neće biti ugroženo ni na koji način, odnosno da će Elektrokosmet nastaviti da neometano snabdeva građane strujom.

„Kada i ako ćerke-kompanije EPS-a, čiji su osnivači EPS i ZSO, budu registrovane prema postignutom sporazumu o energetici, one će nastaviti nesmetano snabdevanje“, kazali su u Kancelariji za KiM, ukazujući da je Srbija ispunila svoj deo obaveza iz sporazuma o energetici, ali Priština nije.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, podseća da je sporazum o energetici potpisan 2015. te da su njime predviđene razne faze, a jedna od poslednjih je obezbeđivanje jedinstvenog sistema prenosa na prostoru Kosova.

– Jednim od tih sporazuma od pre tri ili četiri godine je bilo predviđeno da EPS može da organizuje svoju firmu na Severu, kada govorimo o distribuciji i naplati električne energije, i da ako to uradi u dve tri godine, onda može da se javi za licencu za Kosovo. Koliko je znam, ljudi iz EPS-a i iz vlasti su izračunali da im je to veliki politički rizik – kaže Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari