Episkop Teodosije: Ko bi da trguje Kosovom to će mu biti prokletstvo 1Foto: Medija centar

Vladika raško prizrenski Teodosije poručio je, u poslanici uoči uskršnjeg posta, da će onima koji bi trgovali „našim svetim Kosovom i Metohijom“ ime zauvek ostati upamćeno kao obmanjivača koji „licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu“.

„Кosovo i Metohija, istovremeno može biti nekome, ili blagoslov, ili prokletstvo“, istakao je vladika Teodosije, preneo je sajt Raško prizrenske eparhije.

Prema njegovim rečima, „onaj koji živi u svesti tog blagoslova i čuva ga i drži, biće srećan, jer čuva ono što su nam ostavili naši sveti preci kao zalog našeg opredeljenja za Carstvo Božije, a ne za carstvo ovoga sveta koje prolazi“.

„Za one, pak, koji bi da trguju svojim nasleđem, pa i po cenu stradanja narodnog, taj blagoslov Božiji postaće za njih prokletstvo, koje će ih pratiti i za života na zemlji, a i posle u večnosti. Njihovo ime će zauvek ostati upamćeno sa onima koji su rušili živu Crkvu, krivokletnicima i obmanjivačima, koji licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu“, rekao je vladika Teodosije.

On je poželo da i njima Gospod da „razuma i pokajanja da se i sami okrenu Bogu i shvate da ono što im je dato u nasleđe nije samo zemlja, već i ovo parče neba na zemlji, naše sveto Кosovo i Metohija, koje je vekovima objedinjavalo naš verni narod gde god on živeo“.

Kako je još rekao, moćnici ovoga sveta bi da „kroje i prekrajaju našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju, na kojoj kao biseri sijaju naše svetinje, manastiri i hramovi“, ali su zaludni njihovi planovi i pokušaji jer dolaze od srca „sebičnog i pohlepnog za silom ovoga sveta, koja će im se pre ili kasnije izmaći iz ruku“.

„Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje. Pogledajmo ruševine drevnog Vavilona, Ninive, Rima, i poznajmo gde nestaje sila i moć ovoga sveta“, poručio je episkop Teodosije, navodeći da treba hoditi sa verom, nadom i ljubavlju prema radosti predstojećeg praznika Uskrsa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Episkop Teodosije: Ko bi da trguje Kosovom to će mu biti prokletstvo”

  1. Može se trgovati sa nečim što je tvoje (što imaš). Ne može se trgovati sa nečim što nemaš (nije tvoje)…umesto stvarnosti opet nam nude da živimo u mitu, kandila, sveće….a to je Srbiju pretvorilo
    u groblje….

    • Skroz suprotno, upravo je sada potrebno okrenuti se i pozvati Boga u pomoc jer nas je maloverje do ovoga dovelo. Ako se sada ne okrenemo Bogu, necemo sigurno ni sa 20 000€ u dzepu.

  2. SPC je takodje odigrala svoju ulogu u trgovini Kosovom. Premestanjem Pecke Patrijarsije na domak ‘Beogradske strafte’, tajna (dokumentovana) saradnja Patrijarha Germana sa komunistickim rezimom, dok su ovi etnicki cistili Kosovo od Srba i tretirajuci Kosovo kao srpski Sibir. Sto se tice prokletstva, ne treba niko da brine, ono je vec odavno na snazi.

  3. vladiko o kojoj trgovini vi govorite. pa od 1912 kosovo je predmet trgovine. kralj aleksandar je tamo o u makedoniji vladao diktaturom nije poštovao elementarna ljudska gradjanska i verska prava. u stan kraljevine na kosovu i u makedoniji bio je suspendovan a pravda je bila vrlo selektivna. setite se samo kako je sprovedena agrarna reforma 1924 i kako su tada poštovana ljudska prava i ko je dobio zemlju. da li je to bila trgovina.tito je pokušao na civilizovan način da reši pitanje kosmeta medjutim i on u tome je samo delimično uspeo. setite se vladiko kakva je bila trgovina kosovom u zadnjih 30 godina. ukidanje autonomije zbog obezbeđivanja vlasti zaboravljajući da je kosovo bio deo srbije ali i sfrj. ostale republike niko ništa nije pitao. sezite se trgovine u vezi glasanja na kosovu kads albanci nisu glasali a srs i sps su obezbeđivali vlast na tzv demokratski način. setite se kakva je trgovina bila kada je vlast godinama tolerisaka funkcionisanje paralelnih organa . setite se kako je vlast postupala u sudskim procesima. šta da kažete za funkcionisanje kancelarije za kosovo koja ima ogroman budžet i nikome ne podnosi izveštaj kako se te pare troše.to je prava trgovina . ne pravdam albance ali naše greške su neoprostivo i one u donele velike koristi pojedincima. očigledno da srbija nije znala kako da vlada kosovom koga je priznali ili ne oružjem osvojila. kako bi rekli vernici ko se noža lati zna se od čega će nastradati

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.