Parastosom koji je juče u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu služio episkop raško-prizrenski Teodosije obeležena je deveta godišnjica od ubistva Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) u ovom metohijskom mestu nadomak Peći. Molitvi je prisustvovalo stotinak meštana, prenose agencije. U oružanom napadu zasad nepoznatih lica na srpsku decu pored ubijenih Dakića i Jovovića, teško su bili ranjeni Marko Bogićević, Dragana Srbljak, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović.


– Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Zbog toga bi nove vlasti trebalo kod međunarodnih institucija na Kosovu da insistiraju da ponovo pokrenu istragu i kazne odgovorne – izjavio je za FoNet juče Bogdan Bukumirić, podsećajući da se od 2007. u više navrata bezuspešno obraćao predstavnicima međunarodne zajednice na KiM.

Povodom dva dana starog zahteva Kancelarije za KiM Vlade Srbije da Euleks ponovo otvori istragu i pronađe počinioce i odgovorne za zločin u Goraždevcu, u Misiji EU na Kosovu Danasu je rečeno da je „situacija, nažalost, i dalje nepromenjena – slučaj je zatvoren, ali će se momentalno otvoriti, ukoliko bude novih dokaza“. Euleks je ponovio poziv svima koji imaju bilo kakve informacije o napadu u Goraždevcu da se jave nadležnim institucijama.

Misija EU je krajem 2010, usled nedostataka dokaza, zatvorila istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzela od Unmika. Uprkos devet godina starom obećanju Unmik policije da će „prevrnuti svaki komad zemlje da bi se našle ubice“, zločinci još nisu otkriveni. Kosovska policijska služba je tokom istrage saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio Unmik. Roditelji ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na njihovu decu i da su to rekli i Kforu.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva za KiM, pozvao je juče Euleks da saopšti šta je utvrđeno u toku dosadašnje istrage. Ivanović smatra da „međunarodne misije od samog početka pokazuju strah da se sukobe sa Albancima, eventualnim počiniocima ubistva dece u Goraždevcu“, prenose agencije. Prema oceni poslanice Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rade Trajković, reč je o etnički motivisanom zločinu koji ne zastareva.

TAČI: Bez pritisaka

– Kosovski premijer Hašim Tači negirao je juče da postoje „pritisci za početak političkih razgovora sa Srbijom“ i ocenio da se radi o obostranom interesu „dve države, ali i regiona“, prenosi RTK. Prištinski dnevnik Koha ditore piše da pokret Samoopredeljenje čeka odgovor na pismo nedavno upućeno liderima druge dve albanske opozicione partije – Demokratskom savezu Kosova i Alijansi za budućnost Kosova, u kojem traži „sastanak zbog usklađivanja akcija protiv najavljenog političkog dijaloga sa Srbijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari