Evroparlamentarci žele da dođu u Srbiju do 15. jula 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Posrednici iz Evropskog parlamenta žele da što pre posete Beograd i otpočnu pregovore sa predstavnicima vlasti i opozicije.

To kaže nezvanično za Danas predstavnik diplomatskih krugova u Briselu, upitan kakve su šanse da narednog meseca u Srbiji bude vođen dijalog „uživo“ o unapređenju izbornih uslova uz posredovanje EP.

Kako objašnjava naš sagovornik, kolektivni godišnji odmor za institucije Evropske unije trajaće od 15. jula do 25. avgusta, „pa će evroposlanici koji učestvuju u ovom procesu nastojati da do sredine sledećeg meseca dobiju zeleno svetlo za takvu misiju“.

Prema saznanjima Danasa, moratorijum na putovanja predstavnika EU, uključujući aktuelne i „penzionisane“ članove Evropskog parlamenta koji su angažovani u međustranačkom dijalogu u Srbiji – Tanju Fajon, Vladimira Bilčika, Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana, koji je bio uveden zbog epidemiološke situacije, okončan je, „međutim, EP još nije zvanično dozvolio putovanja svojim članovima u misije izvan Unije“.

„Dozvoljena su putovanja radi održavanja sednica u Strazburu, i slično, ali ne i inostrane misije. Pojedini evroposlanici, uključujući one koji posreduju u dijalogu u Srbiji, snažno se zalažu i za odobravanje putovanja van EU. Pored Srbije, postoji još nekoliko država gde postoje snažno izraženi problemi u vezi sa funkcionisanjem demokratije, poput, recimo, Gruzije“, precizira briselski diplomata.

Kako saznajemo, posrednici iz EP već su razgovarali na temu mogućeg putovanja u Beograd sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, „koji je pokazao razumevanje potrebe da ti pregovori što pre počnu, i oni samo čekaju zeleno svetlo“.

Prema rečima diplomatskog izvora iz Brisela, evroposlanici angažovani u dijalogu „pripremaju se za razgovore u Srbiji već nekoliko meseci, i jedva čekaju da dođu“. Portal European Western Balkans objavio je nedavno da se kao mogući datum njihove posete pominje 10. jul.

Podsetimo, posrednici iz EP su početkom maja održali „onlajn“ konsultacije sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini i razlitičitim opozicionim grupacijama, a nakon toga su se susreli i sa premijerkom Anom Brnabić, tokom njene posete Briselu 18. maja. Kako Danas nezvanično saznaje, naredne sednice biće održani i novi sastanci na temu dijaloga sa predstavnicima opozicije predstavnika Delegacije EU u Srbiji, u okviru pripreme za dolazak predstavnika EP.

Većina opozicionih stranaka u Srbiji želi da razgovara sa vlastima o poboljšanju izbornih uslova isključivo uz posredovanje evroposlanika, dok manji deo opozicije već uveliko razgovara na takve teme sa predstavnicima aktuelnog režima u Narodnoj skupštini, bez prisustva „inostranih medijatora“.

Albahari i Bilčik o nastavku dijaloga

Član Predsedništva i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari sastao se prekjuče u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i posrednikom u međustranačkom dijalogu Vladimirom Bilčikom o nastavku tog dijaloga, prenela je agencija FoNet. Oni su razgovarali o terminu i modalitetu nastavka međustranačkog dijaloga u Srbiji i o rešenjima za izlazak iz institucionalne krize. Albahari i Bilčik su razgovarali i o napretku Srbije u procedu evrointegracija, “kojem ne doprinose zajedničke vojne vežbe Vojske Srbije sa diktatorskim režimom Belorusije, koji je pod sankcijama Evropske unije”. Oni su se sastali na marginama Globsek foruma u Slovačkoj. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz EP, evroparlamentarci koji se bave Srbijom i Zapadnim Balkanom, uključujući Bilčika, učestalo u internim razgovorima pominju nedavnu vojnu vežbu Srbije sa Belorusijom i Rusijom. “Poslanici EP smatraju da je ta vojna vežba izvedena u veoma osetljivom trenutku, Srbiji niko ne zamera što je vojno neutralna država, ali ima još takvih država, od kojih su neke i članice EU pa ne preduzimaju slične poduhvate sa Rusijom i Belorusijom”, objašnjava naš izvor iz Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari