Fatmir Šeholi o ranjavanju u Štrpcu: Kurti i Osmani da posete povređene i njhove porodice 1foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Iako je ovo veoma težak slučaj, ne treba zaoštravati situaciju. Treba istaći da ranjavanje dvoje srpskih mladića nije motivisano etničkom pripadnošću. To je veoma važno da se glasno i jasno kaže. Slušajući gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića, izgleda kao da je jedva čekao da se tako nešto desi kako bi motivisao građane za proteste i barikade. Premijer Kurti, presednica Osmani ili ministar odbrane Kosova treba da posete ranjene mladiće i njihove porodice, kaže za Danas Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetičnkih odnosa komentarišući jučeranje ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca.

On u ime Instituta za afirmaciju međuetičnkih odnosa osuđuje jučerašnji događaji u opštini Štrpce.

– Ono što su nam javili iz kancelarije Instituta u pomoravlju je pre svega to da treba da istaknemo da ranjavanje dvoje srpskih mladića nije motivisano etničkom pripadnošću. To je veoma važno da se glasno i jasno kaže – ukazuje on.

Kako dodaje, s’druge strane, naravno iako je veoma težak slučaj, ne treba zaoštravati situaciju.

– Jer slušajući gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića, koji je preuzeo ulogu i istražnog policajca i tužioca i sudije, izgleda kao da je Jevtić jedva čekao da se tako nešto desi kako bi motivisao građane za proteste i barikade. Mislim da premijer Kurti, presednica Osmani ili ministar odbrane Kosova treba da posete ranjene mladiće i njihove porodice jer je takav postupak pre svega ljudski i veoma značajan za sve nas – navodi on.

Na pitanje kako će najnoviji događaji uticati na budući dijalog Beograda i Prištine, budući da se napd na Srbe dešava uoči nove runde diplomatskih aktivnosti predstavnika SAD i EU i cilju postizanja dogovora dve strane,  odgovara da je diajloga već iskomplikovan.

– Ali s obzirom na to da naredne nedelje u Prištini borave glavni pregovarači Amerike i EU smatram da ćemo ipak da krenemo ka nečemu što može da ukaže na eventualni progres – zaključuje Šeholi.

Podsetimo, juče su Stefan (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, dok su nosili badnjak, pucao Albanac iz kola u pokretu. Oni su zadobili prostrelne rane, jedan je pogođen u šaku, a drugi u rame. Kosovska policija objavila je da je priveden osumnjičeni za ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca A. K (M/K) star 33 godine.

Gradonačelnik Štrpca i visoko pozicionirani funkcioner Srpske liste Dalibor Jević najavio je za sutra protest u Štrpcu.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12:00 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodi!“, poručio je Jevtić noćas.

Kaže da ne postoje reči koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što ovaj funkcioner oseća i saoseća sa svojim sugrađanima nakon napada u Gotovuši sa kojima je proveo ceo dan, kako on tvrdi.

„Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši“, dodao je.

„Sirinićka Župa postala je politička meta Aljbina Кurtija od trenutka kada je stupio na vlast. Više od godinu dana trpimo na različite načine pritiske, hapšenja, zatvaranje srpskih institucija. I pre godinu dana su nas na Badnje jutro sačekale duge cevi u kućama i na ulicama Štrpca. Кurti je svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov na Srbe’“, kazao je Jevtić a preneo KoSSev.

Prema njegovim rečima, dokle god je Кurti na vlasti u Prištini sa „politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima“, situacija se neće promeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari