Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen dolazi 16. decembra u posetu Beogradu, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije. Ferhagen je trebalo da dođe 21. jula, ali je ta poseta bila odložena na neodređeno vreme zbog njegovog nezadovoljstva izjavama ovdašnjih zvaničnika o očekivanoj promeni stava te zemlje prema evrointegracijama Srbije.

Njegov predstavnik za medije Bart Rajs rekao je juče da će cilj posete biti „unapređenje trgovinskih odnosa“ između dve zemlje, „uklanjanje viznih ograničenja“ za građane Srbije i „unapređivanje partnerstva u drugim oblastima“. Na pitanje agencije Beta da li će Ferhagen u Beogradu razgovarati o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, Rajs je odgovorio negativno.

Kako su javile novinske agencije, Maksim Ferhagen je juče najavio da će Holandija nastaviti da insistira na pritisku na Srbiju, čak i ako bude prihvaćen predlog o deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma. „Čak i ako izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca bude pozitivan i on oceni da Srbija čini sve u saradnji sa ovim sudom, mi ćemo tražiti probni period. Hoćemo da imamo instrument za održavanje Srbije pod pritiskom“, rekao je Ferhagen holandskim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari