Inicijatorka izborne kampanje FERKA: Ljudima u Srbiji više nego hleba treba dostojanstvo i vladavina prava 1Foto: Građanske inicijative/ Jelena Mišić

Blizu hiljadu građanki i građana potpisalo je u proteklih par dana peticiju kampanje FERKA kojom se traži da predsednik Srbije ne bude na listama niti da učestvuje u kampanji na predstojećim beogradskim, lokalnim i opštinskim izborima.

Kako navode pokretači i inicijatori ove kampanje, fer i slobodni izbori su temelj demokratije, koji omogućavaju da izborni ishodi tačno odražavaju volju naroda.

– Tražimo od predsednika da se uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima formalno nije kandidat. Peticija sa FERKA.rs apeluje na uzdržavanje od uticaja koji bi mogao narušiti ravnotežu, promovišući ideju da su jednaki uslovi za sve učesnike vodeći principi u fer izbornom procesu. Kampanja podržava i ostale zahteve za bolje izborne uslove, ali s obzirom na činjenicu da se već celu deceniju zahtevi ispunjavaju samo formalno, ali ne i suštinski, rešeni smo da se fokusiramo na uslov čija formalna ispunjenost automatski poboljšava izborne uslove – smatraju organizatori.

Dragoslava Barzut, književnica i predstavnica ove kampanje kaže za Danas da se tokom ovih par dana koliko se organizuju tribine širom Srbije uverila da FERKA pokazuje da ljudima u Sbiji više nego hleba trebaju dostojanstvo i vladavina prava.

– Na četiri tribine do sada: u Nišu, Gornjem Milanovcu, Novom Sadu i Pančevu, moglo se čuti da ljudi ne žele više da žive u neizvesnosti i manipulacijama jednog čoveka, drugim rečima da ne žele više biti taoci ovog režima. Stiče se utisak da je svima već jasno da ovako ne želimo dalje i da se nazire svetlo u ovom dugom i mračnom periodu naših života – zaključuje ona.

Podsetimo, uoči decembarskih izbora inicijativa ProGlas prikupila je više od 200.000 potpisa u pozivu dgrađanima a u što većem broju izađu na izbore.

Inicijatorka izborne kampanje FERKA: Ljudima u Srbiji više nego hleba treba dostojanstvo i vladavina prava 2
Foto: Medija centar

Kampanja FERKA, koju su pokrenule Građanske inicijative fokusirala se na jedan uslov za fer i demokratske izbore, koji su, nekoliko nedelja ranije, zajedno sa predstavnicima opozicije uvrstili na listu uslova, takođe, inicijatori ProGlasa.

Opozicija trenutno odlučuje da li će se odazvati pozivima premijerke Ane Brnabić na razgovor o primeni ODIHR preporuka za demokratske izbore, a uoči predstojećih beogradskih, lokalnih i opštinskih.

Kako je Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije najavila, raspisaće ponovljene beogradske izbore za 2. jun, dok su rokovi za raspisivanje redovnih lokalnih i opštinskih kako bi se održali zajedno sa onima u glavnom gradu – istekli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari