FES i Evropski institut za mir: Ne pravimo nacrt statuta ZSO po zahtevu Lajčaka 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Fridrih Ebert fondacija“ i „Evropski institut za mir“, organizacije koje su Večernje Novosti označile kao one kojima je poveren zadatak da rade naizradi Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, a čija bi verzija sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, demantuju ovo pisanje.

– Fridrih Ebert fondacija i Evropski institut za mir žele da opovrgnu tvrdnje Večernjih Novosti u današnjem tekstu koji se odnosi na naš rad. Naše dve organizacije nisu dobile zahtev ili mandat specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, nemačke vlade ili bilo koje druge strane za razvoj statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, navode u zajedničkom saopštenju ove dve organizacije.

Napominju da su njihove rasprave bile interne, koristeći javno dostupne informacije o temama od javnog interesa, koje su prerogativ civilnog društva.

– Žao nam je što naše dve organizacije nisu konsultovane prilikom izrade članka. Mi ljubazno zahtevajte da novinske službe koje su objavile priču uključe naše pojašnjenje na istom nivou važnost koju je dobio originalni članak, poručuju.

Novosti su pisale da po saznanjima koja imaju iz diplomatskih krugova u utorak je u prostorijama „Aerokluba“ u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO sa Kosova, međunarodnih misija iz južne pokrajine i nemačke diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari