Fila: Amandmani na Ustav “lišavaju Skupštinu Srbije bilo kakvog uticaja na izbor sudija” 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Skupština Srbije završila je danas razmatranje predloženih odluka o izboru predsednika više sudova u Srbiji i sudije Prekršajnog suda u Preševu, a poslanici su tokom rasprave govorili i o referendumu o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu, kao i o bivšoj vlasti.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Đorđe Dabić podsetio je da je pred nama referendum i da će se glasati o promeni Ustava Srbije, kao i da će se uskoro na drugačiji način birati sudije.

On je rekao da Ustav Srbije mora da se menja u delu koji se odnosi ma način izbora sudija.

“To je nešto što radimo ne samo zbog Evrope, već i zbog sebe. Na taj način pomažemo našem pravosuđu da bude još nezavisnije. Mi na ovakav način pokušavamo da ojačamo ulogu pravosuđa u našoj državi”, istakao je Dabić.

On je rekao da sadašnja vlast radi sve suprotno od onoga „što su radili bivši tajkuni iz bivšeg režima, koji je bio na vlasti do 2012. godine, kada su preko noći 2009. godine pravili reformu pravosuđa koja je bila najkatastrofalniji potez u nešem pravosuđu u proteklih 30 godina“.

“Na ovaj način pokazujemo da ne želimo ništa da radimo ispod žita, tajno. Ne želimo da pravimo bilo kakve rezove, kao što su oni radili od 2009. godine kada su 2.000 ljudi ostavili bez posla”, kazao je Dabić.

On je rekao da je najveća laž, koja se čuje od dela opozicije, da ćemo na predstojećem referendumu da se odreknemo Kosova i Metohije, kao i da se “referendum šteluje radi ‘Rio Tinta’ da bi mogao da dobije dozvole za eksploataciju”.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila rekao je da amandmani na Ustav “lišavaju Skupštinu Srbije bilo kakvog uticaja na izbor sudija”, što za njega nije potpuno prihvatljivo.

Fila je ponovio da se zalaže za to da “prvi izbor sudija ostane u Narodnoj skupštini, a da se kasnije Skupština više ne meša ni u izbor, ni u postupak napredovanja ili razrešenja”.

“Onog momenta kada budemo lišeni prvog izbora, postavlja se pitanje koga ćete da gledate ili ćemo to što kaže VSS primiti bez ikakvih primedbi, to stvar o kojoj treba debelo razmisliti”, ukazao je Fila.

On je rekao da će poslanička grupa SPS podržati predlog Visokog saveta sudstva koji se odnosi na izbor predsednika više sudova u Srbiji i sudije Prekršajnog suda u Preševu.

Samostalni poslanik Vladan Glišić rekao je da su ovo, možda, poslednji trenuci kada će Skupština Srbije birati sudije, bar u njihovom prvom izboru, dodavši da je to zahtev EU kojem smo morali da izađemo u susret.

“Priča o nezavisnom sudstvu, o nezavisnim medijima, kao i priča o nevladinim organizacijama, u ovih 30 godina divljanja političkog Zapada, na čelu sa EU, doveli su do toga da više nijedna od tih ideja niti ima svoj dignitet, niti iko veruje u to”, istakao je Glišić.

On je ocenio da nezavisni mediji nikada nisu nezavisni, odnosno da su nezavisni od svog naroda, ali su zavisni od raznih domaćih i stranih centara moći.

“Nevladine organizacije jesu nevladine u odnosu na domicilnu državu, ali su obično organizacije stranih vlada. Nezavisno sudstvo takođe je ideja koju nam proturaju kako bi sudstvo bilo nezavisno od svog naroda, a zavisno od, recimo, američke Ambasade u Srbiji”, kazao je Glišić.

Glišić je naveo da Venecijanska komisija, zahtevajući promene Ustava Srbije, smatra da je potrebno sprečiti da partitokratija utiče na izbor sudija i ocenio da su u pravu, ali je istakao da nam “nasuprot partitokratije nude sudokratiju, ideju da sudovi i sudije sami sebe biraju”.

Prema njegovim rečima, da bi se izbegla partitokratija i da se sve ne bi završilo u sudokratiji, narod bi trebalo na referendumu da potvrđuje izbore sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari