Flekenštajn i Kukan će biti "tampon-zona" 1Foto: Twitter

Angažovanje penzionisanih poslanika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana u predstojećoj fazi međustranačkog dijaloga u Srbiji predstavlja dobru vest.

Ovaj politički „dvojac“ ima veliko iskustvo u pregovorima sličnog formata koji su vođeni 2015. u tadašnjoj Makedoniji, a sadašnjoj Severnoj Makedoniji, a očekuje se da njihovo prisustvo, takođe, „smiri animozitete“ koje srpske vlasti osećaju prema poslanici EP Tanji Fajon, kažu za Danas nezvanično izvori iz diplomatskih krugova u Briselu, komentarišući vest da će socijaldemokrata Flekenštajn i konzervativac Kukan, uz Fajon i izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, biti posrednici u novim diskusijama o unapređenju izbornih uslova u našoj državi.

Kako ističu diplomate: „Flekenštajn i Kukan služiće kao neka vrsta tampon-zone između Fajon, koju zvanični Beograd često javno proziva zbog navodne pristrasnosti prema opoziciji, i Ivice Dačića“, predsednika Narodne skupštine, koji će biti domaćin razgovora. Podsetimo, ovi „politički veterani“ učestvovali su i u ranoj fazi međustranačkog dijaloga u Srbiji, započetoj u jesen 2019, ali su kasnije „glavnu ulogu“ u ime EP preuzeli Fajon, šefica Delegacije EP za odnose za Srbiju, i Bilčik.

Šef Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister poručio je posle prekjučerašnjeg telefonskog razgovora sa Dačićem da su „četiri sadašnja i bivša poslanika u EP već uspešno sarađivali tokom uspostavljanja međustranačkog dijaloga i njegove prve faze“, uz napomenu: „Vlast u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo bi da koriste međustranački dijalog kao platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima u vezi sa izbornim procesom, u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.“

Predsednik srpskog parlamenta kazao je da se sa Mekalisterom „načelno dogovorio“ da se međustranački dijalog nastavi u martu, kao i da bi u narednih desetak dana trebalo da se odrede tehnički detalji, poput formata i tema razgovora.

Upitani kako komentarišu „povratak“ Flekenštajna i Kukana u diskusije o izbornim uslovima u Srbiji, saradnici Tanje Fajon kažu za Danas: „Veoma pozdravljamo njihovo učešće u međustranačkom dijalogu.

O ovoj odluci su se dogovorili i potvrdili je i aktuelni posrednici i srpska strana“.

– Verujemo da će gospodin Kukan i gospodin Flekenštajn biti od velike i nesumnjive pomoći, zahvaljujući svom bogatom iskustvu na Zapadnom Balkanu. Svih četvoro evroposlanika je takođe imalo odličnu saradnju tokom svojih prošlih mandata, stoga neće im biti prvi put da rade zajedno. Više detalja o stepenu angažovanja, formatu razgovora, uključujući učesnike, biće uskoro usaglašeno i objavljeno. Tokom razgovora (Mekalistera i Dačića, prim. nov.) predsednik Narodne skupštine potvrdio je volju da se nastavi međustranački dijalog. To signalizira zvaničan početak naših priprema, a zvaničan početak razgovora biće naknadno objavljen, poručuju iz kabineta evroposlanice.

I Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, ocenjuje za naš list da je povratak Kukana i Flekenštajna „dobra vest za građane koji žele da  dijalog dovede do stvarnih pomaka. Kako ističe: „Njih dvojica su već godinama, ako ne i decenijama, fokusirani na situaciju u Srbiji i regionu, a i uspešno su posredovali prilikom rešavanja političke krize u Severnoj Makedoniji.“

– Očekujem da će obojica posredovati u dobroj veri, odnosno sa fokusom na to da se stvarno dođe do nekog opipljivog kompromisa. Naravno, ništa nije zagarantovano i mnogo toga će zavisiti od postavljanja vlasti i opozicije. Kao što smo čuli, Kukanov i Flekenštajnov angažman je kombinacija praktičnih razloga – kao bivši poslanici, nisu obavezani strogim pravilima vezanim za putovanja koja sada važe za vreme pandemije, ali i njihove lične zainteresovanosti. To je takođe znak da EP kao institucija pokušava da kvalitetno odradi posao, u granicama svojih mogućnosti kada je reč o Srbiji. Osim toga, što je veći posrednički tim, to ga je teže diskreditovati fokusom na jednu osobu, konkretno na Tanju Fajon, objašnjava Štiplija.

Uloga u Pržinskom sporazumu

Tokom vremena provedenog u EP Kukan je predsedavao Radnoj grupi za Zapadni Balkan. Predvodio je Delegaciju EP za Srbiju, zbog čega je bio čest gost u Beogradu. Pre toga je, kao slovački diplomata i ministar spoljnih poslova, takođe bio snažno fokusiran na dešavanja na Balkanu. Flekenštajnovo iskustvo, takođe, obuhvata celokupan region. Pre nego što mu je dodeljena uloga izvestioca za Albaniju, bio je viđen kao izvestilac za Srbiju – ova pozicija na kraju je pripala njegovom sunarodniku Dejvidu Mekalisteru. Zajedno sa Mekalisterom uspešno je isposredovao kraj blokade parlamenta i nove izbore u Albaniji 2017, gde je takođe radio na reformi ustava i pravosuđa. Kukan i Flekenštajn su zajedno sa liberalom Ivom Vajglom  činili „trojku“ EP, koja je 2015. odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. na kome je Nikola Gruevski izgubio vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari