Fon Kramon Taubadel: Zabrinuti smo za dijalog 1Foto: Benoit BOURGEOIS

Predložila sam popriličan broj amandmana, što je uobičajena procedura.

Naravno, delim većinu ocena gospodina Bilčika, ali bih želela da naglasim i druge probleme i da stavim različit akcenat na neke teme. Između ostalog, prema mom mišljenju, nacrt izveštaja nije dovoljno jasan u vezi sa pojedinim problemima koji se tiču izbora, poput „maglovitih“ linija između aktivnosti SNS i državnih funkcionera u kampanji, kaže za Danas Viola fon Kramon Taubadel, poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, komentarišući amandmane koje je nedavno podnela na nacrt godišnjeg izveštaja o našoj državi, čiji autor je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, parlamentarac iz redova Evropske narodne partije.

Podsetimo, priloženo je oko  400 amandmana evroposlanika, a glasanje o konačnoj verziji izveštaja očekuje se u martu.

Naša sagovornica ističe da bi takođe želela da „vidi jasnu poruku“ EP u vezi sa ekološkim i energetskim temama, te da naglasi da „Srbija ne ispunjava sopstvena pravila o ograničenju zagađenja vazduha“.

– Želela bih i da (u izveštaj, prim. nov.) bude dodato još delova o jednakosti polova i problemima u tom domenu. Drugo, mi kao Evropski parlament treba da dignemo glas protiv govora mržnje srpskih političara i zvaničnika koji dolazi do nas, kada oni napadaju na ličnoj osnovi visoko uvažene članove Evropskog parlamenta, jer to ne treba da dozvolimo, naglašava Fon Kramon Taubadel.

Upitana kako gleda na tvrdnju predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića da je predstojeći međustranački dijalog u Srbiji „za nas sporedan posao“ i da „ne može da zameni izbore“, ona navodi: „Vučić je odlučio da se izbori održe 2022, kada on želi da se to desi, jasno je da ne postoji nijedan ustavni ili zakonski razlog, to će se desiti samo zato što njemu najviše politički odgovara, što je nedopustivo.“

– Vladavina prava upravo znači da poštujemo pravila čak i ukoliko to ne odgovara kratkoročnim ciljevima lidera. Članovi Narodne skupštine se biraju na četiri godine, i mi treba da izrazimo svoju zabrinutost. Postoje mnogi reformski projekti koji su na čekanju. Srpska vlada treba da konačno prestane da govori o tome, i da sprovede te reforme u narednih nekoliko meseci. Ukoliko EU zaista želi da utiče na situaciju u vezi sa vladavinom prava u Srbiji, treba da se pozabavimo ovim pitanjem. Ako srpske vlasti budu primorane, učiniće neke neznatne ustupke, ali ono što je zaista suština i što im pomaže da ostanu na vlasti predstavlja tabu i „gotovu stvar“, poručuje naša sagovornica.

Fon Kramon Taubadel: Zabrinuti smo za dijalog 2

Odgovarajući na pitanje da li su i Zeleni zainteresovani da imaju svog predstavnika u narednoj fazi međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom EP u Srbiji, budući da su se pojavile tvrdnje da grupa Obnovimo Evropu (liberali u EP) ima takvu želju, ona ukazuje: „Grupa Zelenih u celosti i ja lično ćemo veoma pažljivo pratiti međustranački dijalog.“

– Zabrinuti smo za dijalog. Nije još jasno ko će učestvovati sa srpske strane. I pre nego što razgovori počnu, sve strane treba da znaju koji je rok, šta treba da bude postignuto, i, što je najvažnije, kako ćemo nadgledati sprovođenje tih odluka. Mi sarađujemo veoma blisko sa drugim grupama, i želimo da se postaramo da naše bojazni budu uvažene, poručuje Fon Kramon Taubadel.

Odrediti jasan rok i ciljeve

Upitana da li smatra da će biti kasno da se bilo kakve značajne promene dese ukoliko međustranački dijalog u Srbiji počne u aprilu ili maju, kao što je nagovešteno, evroposlanica konstatuje: „Kada zahtevamo reforme, usvajanje odluka je jedna stvar, a druga, i važnija, jeste nadgledanje njihovog sprovođenja. I mi moramo da se postaramo da naši uslovi budu zaista ispunjeni, kako bi se desila bilo kakva značajna promena. Bilo bi dobro da dijalog počne pre, ali značajnije je da se postaramo da postoji jasan vremenski okvir i jasni ciljevi kada započne. I kada god bude nekog dogovora, potrebno je da pratimo sprovođenje. Pokretanje razgovora samo da bi se pokrenuli nije dobar način.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari