Ko je predsednik CAR Fosten Arkanž Tuadera? 1Printskrin SEF/Davos

Fosten Arkanž Tuadera, aktuelni predsednik Centralnoafričke Republike (CAR), biće 29. februara popodne svečano dočekan u Palati Srbije u Beogradu, predviđen je njegov sastanak sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, potpisivanje dokumenata i zajedničko obraćanje medijima.

Fosten Arkanž Tuadera (Faustin-Archange Touadéra) rođen je 21. aprila 1957. godine u Bangiju, glavnom gradu CAR. Prema dostupnim podacima njegov otac je bio vozač i farmer. Touadera je pohađao univerzitet u Bangiju i u Abidžanu (Obali Slonovače).

Godine 1986. doktorirao je matematiku na Univerzitetu nauke i tehnologije u Lilu u Francuskoj, a 2004. stekao je drugi doktorat iz matematike na Univerzitetu Jaunde u Kamerunu.

Godine 1987. Tuadera se vratio u Centralnoafričku Republiku i bio zaposlen kao pomoćni predavač matematike na Univerzitetu u Bangiju, da bi između 1989. i 1992. godine bio je prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta, a zatim je postao i prorektor Univerziteta.

Tokom tok svog mandata, pokrenuo je stvaranje Euklid konzorcijuma za učenje na daljinu iz afričkih i evropskih država.

Predsednik Fransoa Bozize je januara 2008. imenovao Tuaderu za premijera Centralnoafričke Republike i na toj funkciji je bio do  januara 2013, kada je smenjen kao rezultat mirovnog sporazuma koji je sklopljen sa pobunjeničkim grupama, a po kome je novi premijer trebalo da bude iz opozicije.

Tuadera je 2015. najavio da će se kandidovati za predsednika kao nezavisni kandidat (bez partijske pripadnosti) na tadašnjim izborima. U prvom krugu glasanja završio je na drugom mestu i tada je dobio podršku kandidata koje je pobedio.

U drugom krugu osvojio je predsedničku funkciju sa 62 osto glasova, da bi 30. marta 2016. položio je zakletvu kao predsednik Centralnoafričke Republike. Tvri se da je, tom prilikom, dve hiljade petsto francuskih vojnika i deset hiljada pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija bilo stacionirano širom zemlje, kako bi održali krhki mir između vlade i raznih pobunjeničkih grupa.

Ubrzo nakon Tuaderine inauguracije, francuska vlada je objavila da će francuske trupe biti povučene iz Centralnoafričke Republike. Godine 2019. Touadera i saradnici su osnovali Pokret ujedinjenog srca za izbore koji su sledili. U decembru 2020. godine, Tuadera je ponovo izabran u prvom krugu glasanja sa 53,9 odsto glasova.

Tuaderinoj vladi se pripisuje i prisustvo ruske plaćeničke vojne grupe Vagner u CAR, koji su se borili protiv pobunjeničkih grupa.

Pominje se da je u oktobru 2017, Tuadera je putovao u Rusiju radi bezbednosnih sporazuma – ruske trupe u zamenu za pristup vrednim rudnim nalazištima. Postoje izveštaji u UN da su u CAR bili prisutni ruski vojni savetnici zajedno sa regurutima iz Libije i Sirije. Podaci UN govore i o više od 500 incidenata u godini od jula 2020, uključujući vansudska ubistva, mučenje i seksualno nasilje, koji se dovode u vezu sa tim prisustvom.

Tuadera ima dve supruge i troje dece, prema dostupnim podacima.

Centralnoafrička Republika (franc. République Centrafricaine) je država u središnjem delu Afrike, koja se graniči sa Čadom, Sudanom i Kongom, površine od oko 620.000 kilometara kvadratnih, i sa oko 4,6 miliona stanovnika.

Stekla je nezavisnost od Francuske 1960. ali je poprište građanskih ratova od 2012.

Od sticanja nezavisnosti upečatljiv deo istorije CAR je to što je državnim udarom 1966. godine, na vlast  došao oficir Žan-Bedel Bokasa, koji je vladao zemljom do 1979. On se proglasio za cara Centralnoafričkog carstva 1977. godine, a ovaj događaj ušao je i u javni govor Srbije, kada je u januaru Vojislav Koštunica, predsednik tada opozicione DSS, na pitanje novinara da li će da ide na inaguruaciju novog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića odgovorio „ne želim da prisustvujem krunisanju Bokase“.

Vojska Srbije učestvovala je u mirovnim misija u CAR. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u julu 2019. da je Centralnoafrička Republika precizirala stav da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari