Francuzi jasno pokazali da podržavaju Tačija 1Foto: EPA-EFE ETIENNE LAURENT

Kosovski predsednik Hašim Tači je vešto izlobirao kod uticajnih krugova u francuskoj administraciji da se nađe u drugom redu na prekjučerašnjoj svečanosti organizovanoj povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu…

…ali „pozicioniranje“ Tačija „tik iza“ najuticajnijih svetskih lidera, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, istovremeno, nosi jasnu političku poruku da je zvaničnom Parizu „veoma stalo do kosovskih vlasti, predvođenih Tačijem“, komentarišu za Danas nezvanično pojedine diplomate. Naši sagovornici ističu da neki francuski političari nikada nisu krili da podržavaju Tačija, iako je zvanični Beograd, predvođen predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u poslednje vreme uspostavio dobre odnose sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Prema saznanjima Danasa, ambasada Srbije u Parizu, kao i ambasade nekih drugih država u prestonici Francuske, uključujući Rusiju, Crnu Goru, Irsku, postavile su pitanje organizatorima o rasporedu sedenja na ceremoniji, ali je jedini odgovor koji je dobijen glasio da je „raspored pravljen po abecednom redu“. Izvori Danasa iz diplomatskih krugova tvrde da Vučić o rasporedu sedenja nije posle ceremonije govorio sa Makronom.

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondolini uputio je juče javno izvinjenje predsedniku Vučiću „i srpskom narodu“ zbog protokola i načina sedenja na toj svečanosti.

„Malo sam tužan jer je trebalo da slavimo našu zajedničku pobedu, uoči najavljene posete francuskog predsednika Srbije. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo… Reč je o nespretnosti koja je za žaljenje… To je bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, naveo je Mondolini gostujući na TV Prvoj.

Predsednik Vučić je putem Tvitera odgovorio na izvinjenje ambasadora Mondolinija: „Hvala ambasadoru Mondoloniju na divnim rečima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama. Srbija će na veličanstven način dočekati predsednika Makrona.“

„To što se Tači našao na istaknutom mestu predstavlja sramotu domaćina svečanosti, ali i poraz srpske diplomatije koja nije omogućila bolju poziciju predsedniku Srbije. Priština je poznata po lobiranju na međunarodnoj sceni, naročito na Zapadu, ali teško je poverovati da je sve rezultat lobiranja. Tačijevo istaknuto mesto na ceremoniji kod Trijumfalne kapije i udaljena pozicija na kojem je stajao Vučić pokazuje da zvanični Pariz itekako uvažava Prištinu u političkom smislu, što će nastaviti da čini i u nastavku pregovora o rešenju za Kosovo“, kažu nezvanično diplomate za Danas.

Borko Stefanović, bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije i aktuelni lider Levice Srbije, navodi za Danas da misli da je „to greška organizatora koja se pravda abecednim redom“.

– Mislim da je i naš MSP loše uradio svoj posao. Ne razumem kakav abecedni red ako sede Merkel, Putin i Makron u centru? Dakle, donekle može neki drugi kriterijum a onda abecedni red. Izvinjenje francuskog ambasadora je na mestu i učinjeno je da se izbegne već napravljena šteta. Naravno, to je odmah iskorišćeno za propagandu i manipulaciju našeg režima, smatra Stefanović.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, ocenjuje za Danas da su“ ovim Vučić i aktuelna srpska vlast samo pokazali da suštinski ne razumeju i poznaju današnji svet, a da, s druge strane njihove konstantne priče o tome kako je Srbija poštovana u svetu, nemaju nikakvog realnog uporišta u stvarnosti, konstatuje Jovanović.

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da nije siguran da se na događajima na takvom nivou sedi prema prema abecednom redu.

– Raspored sedenja nam samo govori da je Srbija daleko od moći odlučivanja i daleko od „prijateljstva sa najvećim zemljama, makar daleko od onoga kako nam se predstavlja poslednjih godina,, navodi Stojanović.

Susret s Putinom

Hašim Tači saopštio je da se u Parizu sastao sa Vladimirom Putinom. Kako je dodao, fokus razgovora je bio dijalog Kosova i Srbije. „O ovoj temi, predsednik Putin je jasan: Ukoliko vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“, napisao je Tači na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari