Funkcionerska kampanja, bojkot i nesređen spisak 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Na lokalnim izborima koji se u nedelju održavaju u tri mesta – Zaječar, Kosjerić i Preševo, najveću izbornu ponudu imaće Zaječarci, gde je zabeleženo i najviše funkcionerske kampanje, u Kosjeriću se najjače osećaju posledice bojkota, a najveći problem u Preševu predstavljaće neuređen birački spisak.

Najviše političke aktivnosti za ove lokalne izbore zabeleženo je u Zaječaru, gde je gradska izborna komisija potvrdila devet izbornih lista, a bilo je i nekih odbijenih. Skupština Zaječara broji 50 odborničkih mesta.

Osim zvanično dozvoljenih aktivnosti, u Zaječaru je bilo i najviše nedozvoljene funkcionerske kampanje pa su tako u proteklih mesec dana ovaj grad posećivali brojni državni zvaničnici, uključujući pet ministara i premijerku Vlade Anu Brnabić, koja je decidno tvrdila da se ne radi o funkcionerskoj kampanji.

„Da sam došla prvi put u Zaječar kao predsednica Vlade, onda biste mogli da me optužite za funkcionersku kampanju, ali s obzirom na to da mi je ovo četvrti put, verujem da ne možete“, rekla je Brnabić tom prilikom.

U samom finišu kampanje Zaječar je obišao i predsednik države Aleksandar Vučić, zvanično u poseti zbog obilaska radova na infrastrukturnim projektima, a ne zbog izbora koji slede. Tom prilikom on je stigao i da prekori Boška Ničića, koji je aktuelni gradonačelnik Zaječara i nosilac liste Vučića i SNS u Zaječaru.

Funkcionerska kampanja, bojkot i nesređen spisak 2

U Kosjeriću, u kome je nešto skromnija ponuda na glasačkom listiću, ali se očekuje i manja izlaznost nego u Zaječaru, bilo je i manje funckionerske kampanje. Kosjerić je posetila samo Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave i funkcionerka vladajuće stranke. Ona je na pitanja novinara – da li je u funkcionerskoj kampanji, odgovorila da se „slučajno namestilo“ da dođe u posetu ove opštine u nedelji kada se održavaju izbori, i to baš ministarka u čijem resoru su i nadležnosti vođenja biračkog spiska.

Za 27 odborničkih mesta u skupštini Kosjerića takmičiće se pet izbornih lista. Prema podacima OIK, pravo glasa ima 9.329 građana.

Na izborima u aprilu pre četiri godine, na koje je izašlo 67 odsto Kosjeraca koji imaju pravo glasa, koalicija oko naprednjaka je dobila najviše glasova – oko 32 odsto. Sledeći je bio stranački savez oko DS sa 17 odsto, Zdrava Srbija 11,7, DSS 9,6, NS i SNP po 7,7 odsto glasova. Bez mandata su te godine ostali Dveri sa 4,1 i SRS koja je dobila podršku od 1,2 odsto birača.

Ipak, na poslednjim republičkim izborima u junu 2020. godine, koje je deo opozicije bojkotovao, u Kosjeriću je zabeležena znatno manja izlaznost sa 56 odsto izašlih birača.

Na glasačkom listiću za Preševo naći će se sedam izbornih lista.

Lokalni parlament u Preševu broji 38 odborničkih mesta, a najveći problem i na ovim izborima predstavljaće neuređeni birački spisak, s obzirom da su Albanci ovde u više navrata bojkotovali popis stanovništva. Prema podacima sa poslednjih parlamentarnih izbora u Preševu je sa pravom glasa u spisku 37.474 građana, iako postoje i podaci da je broj stanovnika ove opštine poslednjih godina smanjen za oko 8.000 lica.

Zaječar – izborne liste

Aleksandar Vučić – Za budućnost Zaječara

Ivica Dačić – SPS, JS

Grupa građana „dr Dejan Krstić

Dr Nenad Ristović – Pobeda

NADA za Zaječar – Nacionalno demokratska alternativa (POKS, DSS)

Možemo bolje – Dragana Rašić

Zdrava Srbija – Milan Stamatović

GG Montoja i Pravednici – Dragan Stamenković

Zaokret – Dosta je bilo, hrabri ljudi

Kosjerić – izborne liste

Aleksandar Vučić – za budućnost Kosjerića – Ivica Dačić, koju čine SNS, PUPS, Pokret Socijalista, SNP i Socijaldemokratska partija

NADA za Kosjerić – Nacionalno demokratska alternativa – Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije – Žika Gojković – Pokret obnove Kraljevine Srbije

Domaćini da pobede – Milan Stamatović, koju čini Zdrava Srbija i Nova Srbija

Grupa građana Čisti ljudi za čist Kosjerić

Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

Preševo – izborne liste

Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani

Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa

Alternativa za promene (AP) Šćiprim Arifi

Pokret za reforme (PR) Sami Salihi

Albanska demokratska alternativa (ADA) Armend Aliju

Demokratska unija Albanaca (DUA) Naser Aziri

Srpska lista (SL) – Za budućnost Preševa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari