Gervala: Kosovski policajci kidnapovani dok su ručali 1Foto: Printscreen/YouTube/RTK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala rekla je danas na osnovu informacija šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija posle njegovog razgovora s pripadnicima Policije Kosova pritvorenim u Kraljevu, da su oni „kindapovani dok su ručali unutar teritorije Kosova“.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekla da se Jašari na po 15 minuta sastao sa svakim od trojice pritvorenih policajaca.

„Danas je otete policajce posetio ambasador Jetiš Jašari, šef kancelarije za vezu u Beogradu. Poseta je obavljena u pritvorskom centru u Kralevu, gde se nalaze pod optužbom za nedozvoljeno posedovanje oružja. Sastanci su održani u razmaku od 15 minuta“, rekla je ona.

Gervala je navela da je svaki od trojice policajaca „opisao događaj od trenutka hapšenja do izlaska pred sudiju za prethodni postupak“.

Njih je 14. juna oko 12.30, dok su ručali, rekla je Gervala, „iznenada opkolilo 15-ak lica za koje se kasnije ispostavilo da su pripadnici snaga bezbednosti Srbije i naoružanih ljudi koji su ih napali i razoružali, a potom i opkolili“.

Gervala je prenela da je „gospodin Sefa (jedan od pritvorenih) naglasio da su neki od ovih pripadnika pucali u vazduh kako bi izazvali paniku među policajcima i otežali im otpor“.

Prenela je da su „posle otmice prvo su poslati u Rašku, a onda su, oko sat kasnije, druge snage došle i poslale ih u Beograd“.

Gervalla je dodala da su tokom 48-časovnog pritvora izjavili da nisu fizički maltretirani, ali da im nije dato dovoljno hrane „odnosno nije im dato više od parčeta hleba“.

„Sada su smešteni u odvojenim prostorijama, jedan po jedan, a nemaju pristup ni televiziji, ni bilo čemu drugom. Šem Mustafa je saopštio da mu i dalje nedostaju osnovni lekovi koje redovno koristi i to otežava njegovo uzdravstveno stanje. Rečeno im je da će u petak moći da ih posete članovi porodice“, rekla je Gervala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari