Gervala: Predlog EU o ZSO ima potpuno drugačiji pristup 1Donika Gervala Švarc foto: MSP Kosova

Zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc, govoreći o novom nacrtu ZSO, istakla je da su to stvari o kojima će se razgovarati tokom intenzivnog procesa sa Evropskom unijom, prenosi Reporteri.

Gervala očekuje da Srbija „bude kažnjena“ od strane EU zbog dešavanja u Banjskoj, navodeći da je istraga o tom slučaja trebala davno da bude okončana.

Upitana da li je Kosovo zvanično prihvatilo ZSO, Gervala je rekla da novi dokument koji je predstavila EU ima potpuno drugačiji pristup od prošlih.

„Ne znam o kom udruženju govorite, postoji udruženje iz 2013. godine, kada je napravljen sporazum između Kosova i Srbije, što je Ustavni sud 2015. godine proglasio kršenjem više od 22 člana. Imamo i novi predlog, novi dokument Evropske unije, koji ima potpuno drugačiji pristup. Ali to su sve stvari o kojima ćemo razgovarati tokom intenzivnog procesa sa Evropskom unijom, a sve zavisi od toga da li će ovaj predlog biti taj koji će doneti konačnu normalizaciju sa Srbijom ili ne. Ako bilo koji dokument služi samo Kosovu, a ne normalizaciji odnosa sa našim susedom, onda smo veoma skeptični koliko je pogodan za diskusiju“, rekla je Gervala.

Istakla je da, ako se pažljivo pročita izjava premijera Aljbina Kurtija nakon sastanka u Briselu, onda će se uvideti da je on dao otvorenu i iskrenu izjavu o potpisivanju tri dokumenta.

„Srbija je istog dana odbila tu ponudu našeg premijera preko Evropske unije, pa je to odloženo, a kako će se odvijati u budućnosti, ostaje otvoreno pitanje“, rekla je Gervala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari