Gogić: Sporazum (ni)je istekao? 1Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Politikolog Ognjen Gogić izjavio je danas za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) da se Srbija, u slučaju podnošenja zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, poziva na odredbe Vašingtonskog sporazuma, jer taj dokument, iako je njegovo važenje ograničeno na godinu dana, nije primenjen do kraja.

To je verovatno jedini dokument koji su dogovorili Beograd i Priština, a koji predviđa da će se Kosovo odreći težnje da se pridruži međunarodnim organizacijama, rekao je Gogić.

Osim toga, dodaje on, predsednik Aleksandar Vučić ne može na mnogo toga da se pozove s obzirom na to da dokumenti proistekli iz briselskog dijaloga predviđaju sasvim suprotno: da se Srbija i Kosovo uzdrže od pokušaja da jedni druge blokiraju na putu ka EU.

Dokumenti koji su potpisani u Vašingtonu izričito predviđaju da moratorijum na pokušaj pridruživanja Kosova međunarodnim organizacijama traje samo godinu dana, odnosno do 4. septembra 2021. godine, podseća portal EWB.

Gogić objašnjava da, iako je formulacijom bilo predviđeno da se Kosovo obaveže na samo jednogodišnji moratorijum, odredbe su relevantne s obzirom na to da Vašingtonski sporazum još nije u potpunosti primenjen.

Moglo bi se reći da će Kosovo ojačati svoju posvećenost primeni Vašingtonskog sporazuma dobrovoljnim produženjem moratorijuma. To bi se smatralo signalom dobre volje kosovske strane da se proces nastavi, rekao je Gogić.

Sporazum iz Vašingtona je rezultat američke diplomatije. Dajući značaj dokumentu, Srbija izražava priznanje uloge SAD u dijalogu sa Kosovom. To dolazi u trenutku kada su odnosi Srbije i SAD dovedeni u pitanje sitaucijom u Ukrajini, ocenio je on.

Okretanjem Vašingtonskom sporazumu, Srbija želi da pokaže da u tom procesu ceni američko nasleđe. To bi mogao biti način da se ublaži pritisak koji je rat u Ukrajini ostavio na američko-srpske odnose, zaključuje Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari