Goran Miletić o litiji protiv Evroprajda: Nejasno šta je tačno poruka tog protesta 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Parlamentarna desnica koristi govor mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice. To je definisano članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije gde je takav govor definisan kao “izražavanje ideja, informacija ili mišljenja kojima se podstiče diskriminacija” – kaže za Danas Goran Miletić, koordinator „EuroPrajda 2022“ i direktor Civil rajt difendersa.

Kako dodaje, desničari u svojim izjavama zahtevaju drugačiji i lošiji tretman građana koji pripadaju LGBT zajednici, kao i to je suština.

– Naravno da je ovo apsolutno kažnjivo, ali ne verujem da može voditi ka nasilju u praksi – ističe Miletić.

Komentarišući jučerašnji protest protiv održavanja EuroPride u septembru u Beogradu, na kojem je bilo više hiljada građana, sagovornik Danasa kaže da je nejasno šta je tačno poruka tog protesta i koji bi tačno bio benefit kada se neka manifestacija kap što je Prajd ne bi održala, jer se nekom ne sviđa.

– Takve grupe ili partije uvek propuštaju da jasno kažu šta je konkretna korist za građane Srbije ako u Beogradu ne bi bilo ovog događaja. Da li bi Beograd bio odjednom bolje mesto za život kada bi se uputila poruka da u njemu nema mesta za sve? – pita sagovornik Danasa.

Goran Miletić o litiji protiv Evroprajda: Nejasno šta je tačno poruka tog protesta 2
Foto: Vesna Lalić

Miletić ističe da ne deluje da su ovi ekstremni krugovi povezani sa vlastima, ali i da je svakako veoma jasna podrška Prajdu i EuroPride uvek nešto što nedostaje i čega mora biti u jednom pristojnom društvu.

– Nejasno je kako bilo koja demokratska vlast može biti na bilo koji način protv mirnog javnog skupa jedne od najdiskriminisanijih grupa u društvu – kaže Goran Miletić.

Osvrćući se na izjavu vladike banatskog Nikarona, koji je, pre par dana, izjavio da bi upotrebio oružje protiv ljudi drugačije seksualne orijentacije, sagovornik Danasa kaže da veruje da će se tim govorom mržnje baviti Tužilaštvo, budući da je u svega nekoliko rečenica uspeo da širi veoma jasan govor mržnje prema Hrvatima, LGBT zajednici, premijerki, a i da pozove na oružje prema svima koji dođu na EuroPride.

– Iako većini njegove reči deluju neozbiljno, one ne smeju ostati bez ikakve reakcije pravosudnih organ – zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari