Gradonačelnik Bujanovca: Razmena opština između Kosova i Srbije bi bila fer 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi smatra da bi razmena opština između Kosova i Srbije bila fer, javlja Kosovo onlajn.

Kako je naveo, ispravno bi bilo da Srbija „uzme“ deo severno od Mitrovice, a Kosovo Preševsku dolinu“.

On kaže da je to pitanje pokrenuo na početku sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, ali da Bisljimi nije ništa odgovorio.

„Bisljimi nije odgovorio, možda je bio iznenađen u tom trenutku. Mislim da je to najbolje rešenje za Albance Preševske doline, kao i za Kosovo“, ocenio je Arifi.

„Predsednik Vučić je uvek pominjao kompromis i verovatno je mislio na tako nešto. Ali on misli da samo deo Preševske doline treba dati Kosovu i uzeti sever“, rekao je Arifi, koji smatra da „Kosovu treba dati celu dolinu“.

Kako je dodao, on je optimista da će jednog dana doći do razmene Preševske doline sa severom Kosova, mada tim povodom, kako je rekao, nisu kontaktirali srpske lidere.

Arifi je istakao da je razgovor sa Bisljimijem bio bratski i da je razgovarano o udruživanju srpskih opština na Kosovu.

Ako se Srbima na Kosovu da pravo na ovaj mehanizam, onda su i Albanci na jugu centralne Srbije spremni da deluju u istom pravcu, najavio je Arifi.

On je od Bisljimija zatražio da Vlada Kosova ubuduće ima pragmatičan i direktan pristup interesima i zahtevima Albanaca iz Preševske doline.

Preneo je da je zatraženo da se na budućim susretima sa predstavnicima Srbije razgovara o problemima Albanaca Preševske doline, dodajući da je njihov zahtev da prava koja uživaju Srbi na Kosovu treba da uživaju i Albanci u Srbiji.

Arifi je rekao da je Bisljimi obećao da će na sastanku sa delegacijom Srbije biti razmotrena sva pitanja i brige Albanaca iz opština na jugu centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari