Grbović: Dobro da se raspetlja veza između kriminala i vlasti 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Uvek je neprijatno prisustvovati unutarporodičnim i unutarstranačkim svađama, ali je dobro da se konačno raspetlja veza između kriminala i vlasti – kaže za portal Danasa Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana povodom navoda Veljka Belivuka, uhapšenog vođe navijačko-kriminalne grupe o uslugama koje mu je tražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Jasno je da političko krilo vladajuće stranke nije moglo efikasno da radi bez logističke podrške kriminalnog krila, kao što se pokazalo da kriminalno krilo ne može da opstane bez političke zaštite“ naveo je on.

Grbović ističe i da u konkretnom sukobu ne želi da stane na bilo čiju stranu jer su obe strane, kako on ističe, pogrešne.

„Ja sam na strani Srbije i svih onih ljudi koji ne žele da žive u kriminalizovanoj državi u kojoj se ne osećaju bezbedno i zbog toga je neophodno da oslobodimo institucije države Srbije kako bi svi akteri ove sfere završili tamo gde i pripadaju – u zatvoru“, naveo je Grbović.

Boris Tadić izjavio je za Danas da je još od Vučićeve inauguracije jasno da režim koristi navijačke falange kao svoje paravojne jedinice.

„Nadležni tužilac bi već danas, ako ima i mrvu profesionalnog kredibiliteta, morao da inicira saslušanje predsednika Vučića na ove okolnosti, ali u silovanoj pravnoj državi važniji je hitan reizbor Zagorke Dolovac u treći mandat. U pravnoj državi, koju ćemo zajedno povratiti – sudićemo im. Svima. Crno na belo“, izjavio je Vladimir Vuletić za Danas.

„Nema organizovanog kriminala bez saradnje sa državom. To je potvrdila i ova izjava Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, koju je objavio Krik”, kaže za Danas Milan Veruović, bivši telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Iskaz Belivuka je samo potvrda onoga o čemu se ranije pisalo i govorilo – da su Belivuk i njegova grupa bili integralni deo vladajućeg režima u Srbiji sa jasno definisanom ulogom da odrađuju prljave poslove za vlast, istakao je za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke komentarišući nove detalje sa saslušanja vođe navijačko-kriminalne grupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

„Lepo je da se vidi odakle vetar duva i čiji je Belivuk bio izvršilac“, napisala je Vladanka Malović, šefica informativne službe Srpske napredne stranke i članica Predsedništva SNS reagujući na navode iz iskaza Veljka Belivuka, uhapšenog šefa kriminalne grupe o tome da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio „razne usluge“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović izjavila je za N1 da iskaz osumnjičenog vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali da se neke stvari o kojima je govorio poklapaju sa ranijim saznanjima tog istraživačkog portala.