Grenelova poseta u vreme predstavljanja "Otvorenog Balkana" (ni)je slučajnost 1Foto: EPA-EFE/ Chris Kleponis / POOL

Ričard Grenel, nekadašnji izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, stvorio je finansijske i ljudske kontakte sa ovim delom sveta, ali on kao bivši zvaničnik nema uticaja na novu politiku američke administracije – smatraju sagovornici Danasa, koji komentarišu Grenelovu posetu Balkanu.

Zvaničnik SAD-a iz prethodne administracije sastao se u ponedeljak sa albanskim predsednikom Iljirom Metom. Predsednik Albanije je, kako je preneo portal Kosovo online, tom prilikom poručio da mu je bilo zadovoljstvo da se sastane sa Grenelom, dodajući da podržava njegove napore za promovisanje američke investicije i ekonomske saradnje u regionu.

Bivši izaslanik američkog predsednika par dana pre sastanka sa albanskim čelnikom boravio je u glavnom gradu Srbije, gde je sa ministrom finansija Sinišom Malim išao u provod u jedan lokal u Beton hali. Grenel je na svom Tviter profilu postavio snimak iz izlaska, a na Instagramu je objavio i fotografiju sa srpskim ministrom finansija.

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da Grenelova poseta upravo u vreme kada je predstavljen projekat „Otvoreni Balkan“ nije slučajnost. Prema njegovim rečima, Grenel kao bivši diplomata, mada još uvek nije razrešen svih dužnosti, zatim pripadnik administracije, a i čovek koji je učestvovao u vrlo konkretnom aranžmanu koji se završio Vašingtonskim sporazumom, ostavio je neke tragove i verovatno stvorio finansijske i ljudske kontakte sa ovim delom sveta.

– To što se dešava nije loše. Dobro je za vlast i javnost u Srbiji i Albaniji da imaju i tu vrstu kontakata u Vašingtonu. Jeste on republikanac, verovatno će ispasti iz nove podele, jer je bio suviše isturen u Trampovom timu, ali to je deo političke elite Amerike koji ima odgovarajući lobistički i drugi uticaj – objašnjava Janjić.

Jovana Radosavljević, direktorka Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, ocenjuje da bivši američki zvaničnici nemaju velikog uticaja na novu politiku američke administracije, posebno oni koji ne dolaze iz partije, a i aktivno kritikuju trenutnog američkog predsednika.

– Zanimljivo je da Grenel dolazi u trenutku nakon potpisivanja „Open Balkan“ inicijative, i da posećuje baš Srbiju i Albaniju. Međutim, to što osim albanskog predsednika Iljira Mete nijedan drugi srpski ili albanski zvaničnik sa kojim se sreo nije objavio informaciju o toj poseti, ukazuje na to da se radi o susretima koji su u privatnom, a ne zvaničnom kapacitetu – smatra Radosavljević.

Podsetimo, inicijativa za ekonomsku saradnju u regionu „Mini Šengen“, prošle srede u Skoplju, gde su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik vlade Albanije Edi Rama, dobila je novo ime – „Otvoreni Balkan“. Između ostalog, najavljeno je da će od 2023. godine biti ukinute granične kontrole između pomenutih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari