Grubješić: Evropski parlament nije vlastan da odlučuje o dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

“Očekivala sam da ubačeni amandman o međusobnom priznanju Srbije i Kosova ne bude usvojen, ali nažalost je izglasan”, kaže za Danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku

Formulacija „međusobno priznanje“ Srbije i Kosova, koja se postavlja kao jedan od uslova Srbiji za dalji napredak u evrointegracijama, u tekstu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji dodata je naknadno putem amandmana koji je podneo Lukas Mandl, poslanik Evropske narodne partije čija je SNS „sestrinska“ partija, odnosno pridružena članica.

“Evropski parlament nije vlastan da odlučuje ni o dijalogu Beograda i Prištine. A još manje o pregovaračkom okviru po kome Srbija vodi pregovore o pristupanju EU i u kome jasno stoji da se na kraju dijaloga očekuje sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, bez ikakvog preciziranja kako taj sporazum treba da izgleda i šta sve treba da obuhvata”, kaže Grubješićeva i dodaje da je to namerno tako ostavljeno jer ishod dijaloga zavisi od dogovora Beograda i Prištine, a ne od evroposlanika ili bilo koga drugog.

Sagovornica Danasa podseća da Rezucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, ali ne treba potcenjivati njihov značaj kao političkih dokumenata koji daju smernice.

“ Sve ostalo iz rezolucije je poznato i jasno je da napredak Srbije ka EU zavisi od dijaloga Beograda i Prištine i od vladavine prava. Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji i usklađivanja sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, jasno je da se manevarski prostor dodatno smanjuje što duže traje ruska agresija na Ukrajinu i zato bi nova vlada morala da ubrzo po formiranju donese odluke u tom pravcu”, zaključuje Suzana Grubješić.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari