Grupa građana „Smelo“: Gradonačelnik Loznice da da ostavku u Radnoj grupi za projekat "Jadar" 1foto (BETAPHOTO/Zelena patrola/DS)

Opoziciona grupa građana „Smelo“ u Skupštini grada Loznica zahteva da gradonačelnik ovog grada, Vidoje Petrović, da ostavku na mesto u radnoj grupi za implementaciju projekta „Jadar“, rečeno je Danasu u ovoj grupi.

Danas je predat i pismeni zahtev u kojem se traži da Petrović podnese ostavku.

U njemu se, između ostalog, navodi da su građani uplašeni zbog svih segmenata koji se odnose na životnu sredinu ali i njihove živote. I to ne samo meštana koji imaju imovinuna teritoriji koja je namenjena za realizaciju projekta „Jadar“ već svih građana koji žive u Loznici i Srbiji.

Strah, kako se dodaje, postoji i zbog uništavanja životne sredine, nedostatka pijaće vode i obradivog zemljišta budući da su se najeminentnije stručne i akademske institucije ove države i pojedinci izjasnili da bi ovakav projekat doneo veću štetu od koristi državi Srbiji i njenim građanima.

U zahtevu u koji je Danas imao uvid piše i da bi zbog svega toga gradonačelnik trebao da podnese ostavku jer kao „pravi gradonačelnik treba da bude uz svoje građane, da poštuje njihovu volju i da o istoj brine, a građani su svoju volju pokazali kroz podnetu građansku inicijativu“.

Povlačenjem iz radne grupe, zaključuju u „Smelo“, gradonačelnik bi pokazao da je uz svoje građane koji su protiv projekta „Jadar“.

Petrović do objavljivanja ovog teksta nije nam odgovorio na pitanje hoće li podneti stavku.

Odbornička većina u Skupštini grada Loznica stavila je sredinom decembra nakon protesta građana širom Srbije i po nalogu predsednika države  van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada, ali je odbila predlog opozicije da se Vladi pošalje mišljenje sa predlogom da vladinom uredbom prestane da važi „Prostrni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit“.

Ukidanje te uredbe vlade glavni je zahtev Saveza ekoloških organizacija Srbije koje su za 3. januar zakazali novu trosatnu blokadu puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari