Protesti protiv Rio Tinta i brže nego što se očekivalo u 2022. godini 1Foto: Siniša Jovanović

Protesti protiv kompanije Rio Tinto i njenog projekta za iskopavanje litijuma u dolini Jadra biće nastavljeni sledeće godine i brže nego što se očekivalo. Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozavao je juče građane da blokiraju puteve u ponedeljak 3. januara u 13 sati na tri sata pod sloganom „Znamo da ne damo“.

Nakon toga uslediće i protest Ekološkog ustanka i udruženja Akcija, koji su dali rok predsedniku Srbije da do Božića ispuni zahtev i izbriše projekat Jadar.

Da projekat ostaje smatraju u SEOS jer su tako shvatili reči predsednika Aleksandar Vučića da projekat Jadar stoji i da se nigde pomerati neće.

Iz SEOS-a su istakli da im je „jasno da sporna Uredba Vlade neće biti povučena i da ćemo ostati ponovo bez odgovora“.

Nebojša Petković iz inicijative Ne damo Jadar, koja je jedan od pet osnivača SEOS, za Danas kaže da će blokade biti organizovane bar na četiri mesta u Srbiji.

U Nedeljicama, na Ibarskoj magistrali kod Preljine, između Kosjerića i Požege i između Kragujevca i Jagodine.

On poziva ljude da organizuju blokade širom Srbije i da se jave kao bi akcija bila koordinisana.

O razlozima ovakvog postupka navodi da je Vučić izneo dve neistine. Najpre da je uradio sve što je narod tražio, a druga neistina je da su brisanje projekta Jadar tražile političke partije.

– To nije istina. Mi smo vladi, 16. decembra, odmah čim je na Skupštini grada Loznice izglasala brisanje Prostornog plana, tražili da ukine uredbu kojom je donet Prostorni plan Jadar. To smo mu mi tražili, a šta su mu tražili Zelenović i ostali mi u to ne ulazimo i ne zanima nas. Mi znamo redosled naših koraka. A šta rade drugi u to ne ulazimo – objašnjava on.

Upitan da li očekuje pomoć od Ekološkog ustanak i Akcije koje se i same bore protiv Rio Tinta, kaže da ne traže niti očekuju pomoć od političkih partija.

– Nek samo pozovu narod da izađe na blokade bez stranačkih obeležja – jasan je Petković.

Upitan šta posle 3. januara, odgovara da sledi 8. pa 15.

– Nećemo se zasutaviti na tome. Sad nema nazad pošto se Vučić izjasno da neće da izbriše projekat Jadar iz prostornog plana Loznice – navodi on.

Blokade SEOS podržavaju inicijative Ekološki ustanak, Akcija i Ne davimo Beograd. Svoj protest ipak ne pomeraju, već čekaju da proće rok 7. Januar.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju i osnivač „Akcije“ za Danas kaže da svaki protest koji ima za cilj zaustavljanje projekta u Jadru, borbu protiv zagađivača u Srbiji i njihovih zaštitnika u Vladi i SNS ima njihovu podršku.

– Još uvek nas nisu obavestili konkretno o ovom protestu, ali svi protesti i blokade koji za cilj imaju da se Rio Tinto skloni iz Srbije su dobri. Ekološki ustanak i Akcija sa protestima nastavljaju posle Božića i pozivamo sve da im se priključe i da zajedno istrajemo u ovoj borbi protiv Rio Tinta i zagađivača koji sede u vlasti – navodi Zelenović.

A Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd za Danas kaže da NDMBG takođe podržava poziv SEOS-a.

– Ljudi koji žive u dolini Jadra su prve žrtve Rio Tinta, ali varate se ukoliko mislite da smo sigurni u Beogradu i drugim gradovima jer će se zagađenje širiti i do nas, ali ne samo to već će se štetni projektoi nastaviti širom Srbije ukoliko ne smenimo ovu kriminalnu vlast. Ne davimo Beograd će uvek biti u borbi protiv onih koji nam truju zemlju – zaključuje Lazović.

U Narodnoj stranci nam je rečeno da podržavaju sve građanske proteste, a iz SSP uz podršku borbi građana za zdravu životnu sredinu i protiv korumpirane vlasti, poručuju da će njihova podrška kao odgovornih građana biti uvek tu bez stranačkih obeležja i konotacija.

Politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da je Vučić namerno birao dvosmislene reči.

Protesti protiv Rio Tinta i brže nego što se očekivalo u 2022. godini 2
foto FoNet Božana Pavlica

– Rekao je Rio Tinto stoji, nigde s epomeriti neće. Što može da znači da je projekat zaustavljen i da mu nema napretka, a može da znači i da stoji u aktivnom smislu i da neće biti oteran. Čim je koristio dvosmislenu izjavu, morao je biti toga svestan, što znači da opet baca prašinu u oči javnosti kako bi kasnije nastavio Rio Tinto projekat i krivicu svalio na prethodnu vlast koja je to počela i na vladu tj. ministre koji su davali neophodne dozvole, da bi se situacija doterala do momenta kada će Vučić reći da je kasno za zaustavljanje rudnika – navodi on.

Kako dodaje, pojedini ministri će biti „kažnjeni“ otpuštanjem i lepo finansijski namireni zbog te „žrtve“, dok će Vučić moći opet da gradi imidž spasioca naroda od zle opozicije i gramzivih „mangupa u sopstvenim redovima“ koji stoga zaslućuje da i dalje vodi državu.

Na pitanje o tome da će u kratkom intervalu biti održana dva protesta različitih organizatora sa istim ciljem, Mrdalj odgovara da je to dvostruki problem „jer ne samo da je šteta kad se protesti podele na različite datume, pa tako izađe manje, ljudi, već se tako cepka i legitimitet protesta pošto vlast može uvek reći da oni ne znaju šta hoće , jer da znaju bili bi jedinstveni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari