Haški tribunal saopštio je juče da je Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu optužio za nepoštovanje tog suda i izdao nalog za njihovo hapšenje. Kako se navodi, oni su optuženi zato što su pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svedoka tokom suđenja Vojislavu Šešelju i u vezi sa slučajem nepoštovanja suda koji se vodi protiv Šešelja, objavio je tribunal.

Haški tribunal je saopštio da je Sudsko veće 5. decembra 2014. izdalo zapečaćenu naredbu umesto optužnice za nepoštovanje suda, a 19. januara 2015. su izdati poverljivi nalozi za hapšenje troje optuženih. Tribunal je juče objavio redigovanu verziju naredbe i naloga za hapšenje po kojoj su Petar Jojić i Vjerica Radeta članovi tima odbrane Vojislava Šešelja. Sud je juče objavio nalog za hapšenje „u interesu pravde“, jer srpske vlasti nisu uhapsile troje osumnjičenih za gotovo godinu dana.

Vjerica Radeta, jedna od optuženih u nalogu Haškog tribunala, izjavila je da nikoga nije ucenjivala, a da će nalog komentarisati kada ga dobije. „Nisam dobila nikakav akt o tome i ne znam šta tamo piše, ali, naravno, nikada nikakve svedoke niti sam ucenjivala, niti na bilo koji način učestvovala u tome, niti bilo ko iz SRS i tima za odbranu Vojislava Šešelja“, rekla je Radeta juče za N1. „Ali, moj odnos i stav prema Haškom tribunalu kao antisrpskoj tvorevini, ne može ništa da promeni, pa ni taj njihov nalog“, navela je Radeta.

Upitana da li strahuje od hapšenja, ona je odgovorila da ne strahuje ni od čega, a da bi vlast mogla da hapsi – „svakako bi mogla, a šta će da urade, videćemo“. „Videćemo, da dobijem nešto napisano, da bih mogla konkretnije da komentarišem“, istakla je Radeta.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je potpuno neočekivano i iznenađujuće to što je Tribunal obelodanio nalog za hapšenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji datira još od 19. januara ove godine. Taj nalog za hapšenje do juče je bio pod oznakom poverljivosti, naveo je Ljajić.

„Za nas je obelodanjivanje ovog naloga od strane Haškog tribunala potpuno neočekivano i iznenađujuće, kao što je bilo neočekivano i to da neko samo dva meseca nakon puštanja Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala traži hapšenje ovih ljudi“, naveo je Ljajić.

On je dodao da je Srbija očekivala da će izricanje presude Vojislavu Šešelju biti u toku ove godine i da bi najlogičnije bilo da se ovim ljudima za nepoštovanje Tribunala sudi kada bude izricana presuda Šešelju, te da je to razlog zašto dosad nije postupano po nalogu Haškog tribunala od 19. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari